Sendikalar toplu sözleşmede okul müdürü ve yardımcıları için hangi taleplerde bulundu?

7. dönem toplu sözleşmede sendikalar okul müdürü ve yardımcıları için hangi taleplerde bulundu? Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim- Sen yöneticiler için...

EĞİTİM BİR-SEN

1-Eğitim kurumu yöneticilerine ödenmekte olan yönetim görevi karşılığı ek ders ücretlerinde artış yapılmalıdır (müdürler için haftada en az 30 saat, müdür başyardımcıları için haftada en az 28 saat, müdür yardımcıları için haftada en az 25 saat, okul türüne göre ilave ek ders ücreti ödenmelidir).

2-Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında nöbet görevi verilen müdür yardımcıları ile öğretmenlere, her nöbet görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

3-Eğitim kurumlarının yöneticilerinin haftada 6 saat olan aylık karşılığı ders görevleri isteklerine bırakılmalıdır.

4-Ek ders ücretleri, fiilen girilen ders saati sınırlaması olmaksızın, yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan yönetici ve öğretmenlere yüzde 25, doktora eğitimini tamamlamış olan yönetici ve öğretmenlere yüzde 40 oranında artırımlı ödenmelidir.

5-Eğitim kurumu yöneticilerine ödenmekte olan yönetim görevi karşılığı ek ders ücretlerinde artış yapılmalıdır (müdürler için haftada en az 30 saat, müdür başyardımcıları için haftada en az 28 saat, müdür yardımcıları için haftada en az 25 saat, okul türüne göre ilave ek ders ücreti ödenmelidir).

6-DYK haricindeki kurslar ile İYEP kurslarında görevli yönetici ve öğretmenlere ödenmekte olan ek ders ücretleri yüzde 100 artırımlı ödenmelidir.

7-Destekleme ve yetiştirme kurslarında, 250 ve katları öğrenci sayısı esas alınarak birden fazla yönetici görev alabilmeli; hafta içi mesai saatlerinden sonra görev alanlara haftada 3 saat (214,11 TL), hafta sonları görev alanlara haftada 6 saat (428,22 TL) ek ders ücreti ödenmelidir.

8-Eğitimi kurumu yöneticileri muhakkiklik görevi karşılığında Harcırah Kanunu’nda müfettişler için öngörülen haklardan faydalandırılmalıdır.

9 -24 saat hizmet esasına göre faaliyet gösteren öğretmenevi ve akşam sanat okullarında, kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi fiilen yerine getiren yöneticilere, her nöbet görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

10-Taşıma kapsamında öğrencisi bulunan eğitim kurumlarında öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görev verilen ve bu görevi fiilen yerine getiren eğitim kurumu yöneticisi ile rehber personele haftada 5 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

11-Taşıma merkezi eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenler taşıma hizmetinden faydalandırılmalıdır.

12-Yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında soru veya soru kitapçığı hazırlayan veya değerlendirme görevini yürüten yönetici ve öğretmenlere, bu görevleri karşılığında haftada 27 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

13-Okullar arası spor yarışmalarında görevlendirilen eğitim kurumu yöneticilerine ve öğretmenlere muvakkat vazife harcırahı ödenmelidir.

14-Hafta sonları veya hafta içi mesai saatleri sonrasında eğitim kurumları yönetici ve öğretmenlerinin katılımının zorunlu kılındığı kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmaları, tören, toplantı, kurs ve seminerlere katılanlara her görev günü için 3 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

15-Eğitim kurumu yöneticileri ve eğitim kurumlarında tam gün eğitim yapan öğretmenler ile eğitim kurumlarında görev yapan diğer personel, il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerinde personele verilecek öğle yemeği hizmetinden faydalandırılmalıdır.

ANADOLU EĞİTİM SEN

1-Yönetici ve öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara ödenecek ek ders ücretleri %20 ve % 40 artırımlı olmalıdır.

2-Okul idarecileri yasal statüye kavuşmalı, müdür-müdür yardımcısı olanlar tayin isterken bu kadrolarla isteyebilmelidir. Eğer istediği yerde idari kadro yoksa öğretmen olarak da tayin isteme hakkını elinde bulundurmalıdır.

3-Okul idarecilerinin ücretleri hakkında düzenleme yapılmalı, müdür ve müdür yardımcıları için makam tazminatı ödenmelidir.

TÜRK EĞİTİM-SEN

1-Hafta sonlarında açılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev verilen müdür yardımcılarının tamamına yönetim görevine bağlı ek ders ücreti ödenmelidir.

2-Okullarımız maddi yönden büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bağış almak da Bakanlık talimatıyla imkansız hale gelmiştir. Ödenekler ise zaten son derece yetersiz kalmaktadır. Hatta bazı okullarımız için ödenek hiç tahsis edilmemektedir. Adeta okullarımız kendi kaderlerine terk edilmiş, tüm yük ve sorumluluk okul müdürlerinin omuzlarına yüklenmiştir. Bu nedenlerle Türk Eğitim-Sen’in teklifi üzerine alınan 19. MEB Şurası Kararlarına uygun olarak Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden her okulumuza öğrenci başına ve okulun fiziki şartları göz önüne alınarak ödenek ayrılmalıdır.

3-Okul/kurum müdürlerine zaman zaman disiplin soruşturmalarında muhakkiklik görevi verilmektedir. Kendilerine muhakkiklik görevi verilen okul/kurum müdürlerine bu görevlerine bağlı ücret ödenmelidir.

4-Türk Eğitim Sen olarak vermiş olduğumuz mücadele sonucunda, örgün eğitim kurumlarında nöbet görevini fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere 2016 yılında haftada 2 saat, 2017 yılında ise haftada 3 saati, 2018, 2019 2020, 2021,2022 ve 2023 yıllarında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenmektedir. Ancak bu düzenleme yeterli olmayıp, haftada 6 saat ek ders ücretine çıkarılması gerekmektedir.

5- İYEP kapsamında görev verilen okul yöneticilerine (müdür yetkili öğretmenler dahil) yönetim görevine bağlı olarak görev verilen her gün için 2 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

6-Mesleki Eğitim Merkezlerinde hafta sonlarında yapılan sınavlarda öğretmenlere ücret ödenirken okul yöneticilerine ücret ödenmemektedir. Okul yöneticilerine de sınav görevine bağlı ücret ödemesi yapılmalıdır.

7-Konferans, yurt dışında düzenlenen eğitsel gezi, kurs ve seminer görevleri veya yurt dışına bir aydan az süreyle geçici görevle görevlendirilen öğretmenlerin ve eğitim kurumu yöneticilerinin bu sürelerde üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevleri yapılmış sayılmalıdır.

Talip Geylan'dan öğretmenlere rotasyon açıklaması Talip Geylan'dan öğretmenlere rotasyon açıklaması

8- Okulunda özel eğitim sınıfı olan okul yöneticilerinin de ek ders ücretleri %25 fazlası ile ödenmelidir.
İlçe ve köylerde görev yapan ve zaman zaman sınav evrakı alma, toplantıya katılma ve benzeri sebeplerle il ve ilçeye çağrılan yönetici, öğretmen, memur ve diğer çalışanlara yolluk ödenmelidir.
Yönetici atamalarında, eski Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinde olduğu gibi sadece yazılı sınav sonuçlarına göre yönetici atama uygulaması devam etmelidir. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelikle getirilen mülakat Türkiye gerçekleriyle örtüşmeyen bir yaklaşımdır. Torpili, kayırmacılığı ön plana çıkaran düşünce ve uygulamalardan uzak durularak Yönetici Atama Yönetmeliği, sadece yazılı sınav puanına göre yönetici ataması yapılacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

9- Okul yöneticilerine ek ders görev ücreti yerine, görev tazminatı adı altında kendi okulunda en fazla ders ücreti alabilecek öğretmen kadar tazminat verilmelidir. Ya da bu yapılmıyorsa ek ders ücretlerindeki farklılıklar giderilmeli, eş değer görevdeki en yüksek ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
.İkili eğitim veren okullarda görev yapan idarecilere verilen haftada 2 saat ilave ek ders ücreti yeterli değildir. Bu idarecilere ödenen ek ders ücreti haftada 6 saate çıkarılmalıdır.

10- Okul ve kurumlarda; 506 sayılı Kanun’a göre çalıştırılan personel ile 3308 sayılı Kanun gereğince işletmelerde meslek eğitimine gönderilen öğrenciler için verilmesi gereken işe giriş bildirgelerinin geç verilmesi, ödenek olmaması sebebiyle sigorta primlerinin geç yatırılması sonucu idarecilere çıkarılan cezaların tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılması ve sigorta primlerinin de maaş gibi ödenek olup olmadığına bakılmaksızın ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu çerçevede okullardaki her idarecinin SGK ile ilgili iş ve işlemleri takip etmesi zaman zaman sorunlara yol açtığı düşünüldüğünde her ilçe milli eğitim müdürlüğü bünyesinde bir kişi istihdam edilmeli; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan herkesin iş ve işlemleri bu kişi tarafından takip edilmelidir.
Teknik öğretmen olup yönetici iken yöneticilik görevi sona erdiği için kadrosu İl ya da İlçe Mili Eğitim Müdürlüklerine çekilen öğretmenlere fiilen öğretmenlik yapmadıkları gerekçesiyle ilave eğitim-öğretim tazminatı ödenmemektedir. Bu konuda yaşanan mağduriyet giderilmelidir.

11- Okullardaki idareci sayıları artırılmalıdır.

12- Veli toplantılarında görevli olan öğretmen ve yöneticilere günlük 6 saat ek ders ücreti verilmeli, diğer personele de fazla çalışma ücreti ödenmelidir.