ALAN DEĞİŞİKLİĞİ NASIL  YAPILMALIDIR ?

            Son  günlerde  çok konuşulan bir konu var; halk  arasında konuşulan şekliyle öğretmenlere  not verilmesi ! Milli Eğitim Bakanlığı cephesinde ki adı ise: Performans Değerlendirme Sistemi…

            Aslına bakarsanız ortada  konuşulan durumun adının ne  olduğundan ziyade  içeriği anlamlı...Amaçlanan; yıllardır  gerçek eğitim sevdalısı  her  öğretmenin dile getirdiği bir realitedir..

            Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Genel Müdürü Sayın Semih Aktekin’e göre ; “ Sistem içerisindeki  mevcut bir milyon öğretmenin niteliğini arttırmak bakanlığımızın  öncelikli hedefidir.Fakat bu kaliteyi arttırmak  için somut , ölçülebilir, gözlenebilir ölçütler gerekiyor”…

            Yine sayın Semih Aktekin ‘e göre ; “ Performans değerlendirme  süreci bir cezalandırma aracı olarak değil , ödüllendirme ve  teşvik mekanizması olarak işleyecek”…

            Buraya kadar her şey gayet güzel, söylenen sözlerin altına ben de imzamı atar  her türlü desteği veririm…Çünkü kadrolu  öğretmenlerimizin  kendilerini güncel tutup ,geliştirmeleri konusunda ne  yazık ki büyük bir sıkıntı var…

Peki   hal böyleyken unutulan bir durum var…Mevcut kadrolu  öğretmenlerimizin durumu nedir, nereden mezun olmuş, hangi eğitimi almış, kendilerini ne  şekilde geliştirmişlerdir ? Bunu sorgulamadan , bunun  tespitini  yapmadan  yol almamız güç…

Şöyle ki yakın tarihten  örnek vereyim 2012 yılında YAN ALAN uygulaması adı altında yaklaşık 15-20 yıllık kadrolu öğretmenlere ,yine  15-20 yıl önce  üniversite okurken aldıkları yan alan dersleri ( genelde bir dönem alınmış formalite dersler,YÖK yönetmeliğine göre de hiçbir şekilde  diploma yerine geçemez )  bahane edilerek alan değiştirme hakkı verildi.Sonuç ne mi oldu ? Binde birini ayırmak  şartıyla FELAKET oldu…Her anlamda  mağduriyet doğurdu..Detaylarını bir çok yazımda dile getirdim.

Her şeyi geçtim, Bakanlığımız bir yandan  öğretmenlerin gelişimi  için çabalarken bir yandan da  kendini geliştiren  öğretmenlerimizin  önünü  açması gerekmektedir.

Şimdi  önümüzde yapılması kararlaştırılan bir alan değişikliği var.Bakanlığın resmi açıklaması  şu şekilde ; Alanlar itibarı ile zorunluluk arz eden durumlar dikkate alınarak, öğretmenlerin alan değişikliği başvuruları ise 18 – 22 Aralık 2017 tarihleri arasında alınacak ve sonuçlar 27 Aralık 2017 tarihinde ilan edilecektir. Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenler, 19 Ocak 2018 tarihinden itibaren ilişiklerini keserek yeni görev yerlerine başlayacaklardır.

Bu açıklamaya  göre alan değişikli yapılacağı kesin ama  içeriği belirsiz…

Olması gereken:

1-Herkes eğitimini aldığı alanda  öğretmenlik yapmalı.Zamanında  çeşitli nedenlerle  diploması aldığı alanın dışında bir  öğretmenlik alanına atananlara  ; diplomasını aldığı  öğretmenlik alanına geri dönebilme hakkı tanınmalıdır.

2-Diploması birden fazla alana kaynak olan öğretmenlere, tercih ettiği alanda  öğretmenlik yapabilme hakkı tanınmalıdır.

3-İKİNCİ ÜNİVERSİTE :Kadrolu  öğretmen iken ; yeniden Üniversite giriş sınavlarına girerek , bin bir zorlukla hem öğretmenlik hayatlarını devam ettirip hem de ikinci üniversitesini bitiren öğretmenlerde diplomasını aldıkları alanda  görev yapabilmelidirler.

          Anlayacağınız  4 yıl daha okuyarak hem kendilerini güncel tutan  hem de aktif  olarak  eğitim sistemimizin  içerisinde  aynı anda hem öğretmen  hem öğrenci olarak yer alan bu öğretmenler ; bakanlığın düşündüğü  öğretmen akademisi planlaması içerisine daha kurulmadan dahil olup başarıyla mezun olanlardır aslında.

         İkinci üniversite diploması  konusunda bakanlığın  şu endişesi var ; “Zamanında düşük KPSS puanı  ile kadrolu  olup sonrasında yüksek KPSS  puanı ile atanılan bir  branşı bitirip oraya alan değiştirmek istiyorlar,Bu atama bekleyenler için haksızlık doğurur” deniyor.

         Çözümü basit ; Geçilmek istenen branşın , en düşük atanılan KPSS  puanından az olmamak kaydıyla  öğretmenin alan değiştirebilmesi basit ve hakkaniyetli bir şarta bağlanıp bu hak yine tanınabilir.

        Bu arada YAN ALAN değişikliği gibi akıllara zarar bir uygulamaya asla gidilmemelidir.Yan alan saçmalık ,alan değişikliği haktır.

       Öğretmenlerimizi dinamik ve güncel tutmak , ikinci üniversite  okuyarak kendini daha başarılı daha mutlu olabileceği bir alanda görmek  isteyen öğretmenler  için  ve norm fazlası  öğretmenlerin hakkaniyetli  şekilde eritilebilmesi için diplomaya dayalı alan değişikliği her yıl yapılmalıdır.

      Saygılarımla…

                                                           MURAT MEHMET  GÜLER

                                                                  Eğitimci  Yazar