Şubat özür durumu atamalarının kapsamı belli değil ve bu da yer değiştirmeyi bekleyen öğretmenleri haddinden fazla tedirgin etmektedir.Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığının özür grubu atamalarının kapsamını ve tarihini bir an evvel açıklaması gerek.Ayrıca aday öğretmenler de bu yer değiştirmede kendilerine hak tanınmasını istiyorlar.Buna da net bir açıklamanın getirilmesi gerekiyor.

Özür durumu atamaları dikkat edilecek hassas bir atama şekli bakanlık için çünkü bir kişinin bile yer değiştirememesi sonucu oluşacak aksaklık veya mutsuzluğun vebali büyük oluyor.Bu yüzden öncelikle olması gereken bir kaç unsuru sıralamak istiyorum.


  1)Özür grubu atama başvurularının ocak ayında alınması
  2)Özür grubu atamalarında şu gruplara da  yer verilemsi;
      a) Öğrenim özrü mutlaka olmalı
      b)aday öğretmenlerin bir defaya mahsus olmak üzere eş durumu atamalarından yararlandırılması

   3)Norm kadro yönetmeliğinin 21. madde g fıkrasındaki husus genişletilerek tüm özür grubu atama bekleyenleri kapsayacak şekilde her il ve ilçeye Türkiyedeki boş kadrolardan o il/ilçenin %5'ine kadar  öğretmen kadro hakkı verilerek herkesin atanmasına olanak sağlanması.
    4) Özür grubu atamalarında il içi ve il dışı yer değiştirmelerin aynı anda gerçekleştirilmesi ve oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi. 

  Bu arkadaşlar ayrıca sosyal medya üzerinden imza kampanyaları başlatmışlar ve baya büyük başarılara imza attıklarını da söyleyebilirim.


2014 Şubat Ayi İçinde İl İçi / İl Dişi Eş Durumu Atamasi İstiyoruz.( İl Ve İlçe Emri imzası tıklayınız

Şubat 2014'te Öğrenim Özrü Atamalarına Yer Verilmeli tıklayınız
  

MEB: Şubat Atamasında Aday Öğretmenleri de Ailelerine Kavuşturun!
 konuyu açacak olursak ;Özür durumu atamalarının kapsamı daraltılacağına bence genişletilmeli.Eğitim özrü atamalarının engellenmesi düşünülmesin bile çünkü eğitim olan bakanlığımızın daha da ileriye gitmesi alanlarında uzmanlaşan öğretmenler ile olur.Ayrıca eş özrünü bekleyen öğretmenleri mağdur etmemek için ailelerine kavuşmaları için kesinlikle istedikleri il veya ilçeye atanmaları sağlanmalı.Bu da norm kadro yönetmeliğine göre mümkün çünkü ilgili yönetmeliğin 21. Maddesinin g bölümünde Türkiye açık normlarının bakanlıkça il ve ilçelere aktarılabileceğini ve bunun o il/ilçenin en fazla %5 i kadar verileceği belirtiliyor.Yani diyelim ilçede 1000 öğretmen var bu durumda  50 öğretmen hakkı verilebilir.Bu yüzden her ilçeye özür durumundan atanabilinmesi için bu kontejan hakkı kullanılabilir ve mutsuz aileler mutsuz öğretmenler yerine hayatlarından memnun olmaları sağlanabilir bu da eğitim öğretimin kalitesini arttıracak.

  Ayrıca aday öğretmenler de sosyal medya da birleşip bakanlıktan özür durumuna başvurmak istediklerini  aktarıyorlar.Ailelerine kavuşmak istediklerini dile getiriyorlar bunu istemek de en doğal hakları çünkü ailesinin bir arada olmasını her mutlu aileler ister.Peki bu mümkün mü ?şu anda yönetmeliklere göre mümkün değil fakat bundan yaklaşık 10-15 sene önceye kadar ilk defa atanan öğretmenler daha görevlerine başlamadan eş durumundan ailesinin yanına gidebiliyorlardı.Bence de en mantıklı uygulama buydu çünkü bir öğretmenin hem ailesinden 1 sene ayrı kalması hem de 1 sene sonra öğrencilerin o öğretmenden ayrı kalacak olması en baştan yanlış olan bir planlama.tabi bence.
 Sağlık sorunları sebebiyle özür durumu atamalarında zaten adaylığın kalkma şartı aranmaması lazım fakat daha da önemlisi özür durumu atamalarıyla beraber değil sağlık özrünün oluştuğu anda öğretmenin yer değiştirmesine olanak verilmesi gerekir.Öğretmenin sağlık durumunun bir an evvel giderilmesi gerekir.Ne derler önce sağlık,sağlık gittikten sonra eğitimi verecek öğretmeni de bulamayız tabi bu bakanlık için önemliyse.Ben bunların bakanlıkça da önemli olduğunu düşünüyorum ki o yüzden bunlara bakanlıkça da önem verileceğini düşünüyorum.

Sedat DEGER
Eğitimci Yazar
https://twitter.com/sedatdeger09