Görülen o ki halkı provoke etmeye çalışan bir güruhun, “31 Mart seçimlerine kadar, özellikle Kürtlere, Alevilere ve mülteci kardeşlerimize karşı hükümeti zora sokacak, iç çatışmayı körükleyecek, tehlikeli noktalara varacak ırkçı söylem ve eylemleri artarak devam edecektir.”  İşin garibi muhafazakâr kimi çevreler de bu karşıtlığa alet olmaktadır. 

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), kamuoyunun Suriyeliler konusunda doğru bilinçlenmesi için gerçekten güzel bir çalışma ortaya koymuş ve doğru gibi pompalanan yanlışları tek tek sıralamış. Hadi gelin hep beraber konuları başlıklar halinde irdeleyelim!

Suç işleme oranları fazla mı?

Suriyelilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki nüfusları göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz genel suçlarına göre oldukça azdır. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 yılında yıllık yüzde 1.32’dir. Bunun çoğunluğu da kendi aralarındaki olaylar.

Vergi ödemiyorlar mı?

Suriyeliler, her Türk vatandaşı ya da Türkiye’de yaşayan yabancılar gibi kanuni gerekleri yerine getirerek iş yeri açabilirler. İş yeri açan her Suriyeli de vergi mükellefi olarak vergi vermek zorundadırlar.

Devlet memuru olabiliyorlar mı?

657 sayılı DMK’nın 48. maddesinde açıkça belirtildiği gibi devlet memuru olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Suriyeliler ise Türkiye’de geçici koruma kapsamında yaşamaktadırlar. Vatandaşlık almamış yabancıların memur olma hakkı yoktur.

Dilencilikle mi geçiniyorlar?

İçişleri Bakanlığı verilerine göre,  ülke genelinde 17 ve 27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen “Huzurlu Sokaklar” uygulamalarında dilencilik suçlarıyla ilgili toplam 3 bin 46 kişiye göre işlem yapılmıştır. Bunlardan ilk uygulamada 149 kişinin ikinci uygulamada ise 230 kişinin Suriyeli olduğu tespit edilmiştir. Yakalananların bazılarının Suriyeli kılığına girdiği anlaşılmıştır.

Üniversiteye sınavsız mı giriyor?

Yabancı uyruklu öğrenci hangi kanuna tabiyse, Suriyeli öğrenciler de o kanuna tabidir. Örneğin bir İngiliz genci Türkiye’de üniversite okumak için hangi kurallara uymak mecburiyetinde ise, Suriyeli gençler de aynı kurallara uymak mecburiyetindedir. Türkiye’de sınavsız okuyan tek bir Suriyeli yoktur.

Devletten maaş alıyorlar mı?

Suriyelilere dağıtılan Kızılay kartının üzerinde görülen Avrupa Birliği logosu bu kartlara yatırılan paranın AB’den geldiğini göstermektedir. AB’den gelen yardımlar bu kart aracılığıyla dağıtılmaktadır. Suriyelilerin maaş aldıkları iddiası doğru değildir.

Sağlık harcamalarını SGK mı karşılıyor?

Suriyelilerin sağlık problemleriyle SGK değil AFAD ilgilenmektedir. AFAD, Suriyelilere yönelik sağlık desteğini acil durumlar ve hastalıklar için vermektedir. Tüp bebek, diş ve protez tedavilerinden hiçbir Suriyeli ücretsiz faydalanamamaktadır.

PTT’den maaş alıyorlar mı?

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği belirli aralıklarla tek seferlik olmak üzere Suriyelilere yardım göndermektedir. Bu yardımlar PTT kart üzerinden dağıtılmaktadır. Suriyeliler toplamda 60 ila 90 TL arasında değişen nakit yardımları PTT üzerinden almaktadır.

Araçları için vergi ödemiyorlar mı?

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı motorlu kara taşıtı olan herkes, motorlu taşıtlar vergisi ödemektedir. Herkes gibi Suriyeliler de sahip oldukları araçları için MTV ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

Seçimlerde oy kullanacak mı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmemiş hiçbir Suriyelinin oy kullanma hakkı yoktur. Türkiye’de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmenin ilk şartı vatandaş olmaktır.

TOKİ bedava ev mi verecek?

TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den ev satın alamazlar. TOKİ yabancılara ev satışı yapmamaktadır.