Aslolan Öğretmenliktir

Milli Eğitim’de aslolan öğretmenliktir.

Dolayısıyla Milli Eğitim’in herhangi bir kadrosunda görev almak için “öğretmen” olmak yeterli olmalıdır.

MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 13.8.2009/27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik, her zaman ki gibi herkesi memnun etmedi.

Her şikâyetçi kendi zaviyesinden bakarak, beklentilerinin ne kadar karşılandığına göre yaklaşım sergiliyor.

Üzerinde en çok sıkıntı olan mevzu ise “önceki yönetmelikte varolan birçok  hakkın ortadan kaldırılmasının yanında, geçmişte MEB’de değişik yöneticilik kademelerinde yönetici olarak görev yapan, ancak çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılan eski yöneticilerin “yeniden atama” hakkını da ellerinden alnmış” olması.

Yönetmelikle yeni bir uygulamaya da başlanıyor, buna göre: Yönetmelikte en büyük yeniliğin sözlü sınav olduğu görülmektedir. Buna göre bir ildeki müdür adayları öncelikle yazılı sınava gireceklerdir. Yazılıdan 70 ve üzeri alanlar sözlü sınava girme hakkı elde edeceklerdir. O ildeki boş okul müdürlüğü sayısının üç katı aday puan sıralamasına alınacak ve sözlü sınava gireceklerdir. Örneğin bir ilde 10 okul boş ise yazılıdan en yüksek oyu alan 30 aday sözlü sınava alınacak, sözlü sınav puanları belli olduktan sonra yazılı sınav puanının %70’i, sözlü sınav puanının %30’u ve Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanın tamamı esas alınarak atama puanı belirlenecek ve buna göre tercihler yapılacaktır.

İşte bu “sözlü” olgusu öğretmenlerden çok şikayet alacağa benziyor.

Bir meslektaşım mahkemeye gitmesi muhtemel maddeleri sıralamış:

Madde 4 ı bendi: Müdür başyardımcısı yöneticilerin içinde sayılmıyor.Eksik düzenleme.

Madde 6: Yazılı sınavın hangi ayda yapılacağı belirtilmemiş.2009 yönetmeliğinde ekim ayında yapılır ibaresi vardı. Eksik düzenleme.

Madde 7 bentler 5,6,7,8, 9 Madde 8 bent 4 ve Madde 11 müdürlük için sözlü sınav.2011 yılında girenler sadece yazılı sınav ve ek-1 yönetici değerlendirme sınavına göre girmişlerdi.Bu sözlü sınav hesapta yoktu. Sözlü sınav objektif değerlendirmeye ters ve liyakati gözetmez. Adam kayırmacılığın ve torpilin önünü sonuna kadar açar.

Madde 12 bent 6: Müdür baş yardımcılığına atamada hiçbir kriter ve liyakat yoktur.Bu madde şöyle olabilirdi:’’Müdür baş yardımcılığına kurumdaki müdür yardımcıları arasından, Ek-1 değerlendirme formuna göre hesaplanan puan üstünlüğüne göre il millî eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile eğitim kurumu norm sayısı kadar atama yapılır.’’ 

Ek-1 değerlendirme formu müdür yetkililikte geçen süreler müdür yardımcılığında geçen süreler gibi değerlendirilmiş. Oysa 2009 yönetmeliğinde bu süreler müdürlükte geçen süreler gibi değerlendiriliyordu. Bu adalete ve hakkaniyete aykırıdır.

Bu durum karşısında bazı arkadaşlarımız durumun düzeltilmesi adına sendikaların ve bazı eğitim yöneticisi derneklerin harekete geçerek düzeltici öneriler getirmesi çağrısında bulunuyorlar.

Şüphesiz yeni yönetmelikte olumlu değişimler de var.

Ancak kesin olan şu ki bu yönetmelik çokça şikâyete konu olacak.

***

Farklı bir öneriyle bu mevzuya katkı sağlamak istiyorum.

Madem ki Milli Eğitim’de esas unsur öğretmendir, o halde meslekte üç yılı geride bırakmış her öğretmen bakanlığın tüm kademelerine (bakanlık dahil) atanmak için başvurabilmelidir.

Yegâne şart bir proje dosyası olmalıdır.

Yaşanılan ve ileri ki yıllarda karşımıza çıkması muhtemel sıkıntıları hangi kaynak ve planla nasıl çözüme kavuşturacak, kısa ve uzun vadede hedefleri ne olacak bu dosyada öngörülmelidir.

Dosya yeterliliği ve senkorize kabiliyeti göz önüne alınarak yetkili mercice karar verilmelidir.

Kanaatimce bazı eğitim uzmanlarının savunduğu gibi yüksek lisans yapma şartına gerek yoktur.