Kültür, bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütünüdür. Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır şeklindeki tanımlamalardan yola çıkarak şanlı bir tarihe sahip, büyük medeniyet serüveni içindeki milletimiz için, Türkçe dilinin yeri ve önemi büyüktür. Kültürlerin kalıcılığında ve aktarılmasında dilin katkısı tartışılmazdır.

Dünyanın birçok farklı bölgesinde Türkçe konuşulmaktadır. Özümüzün sözümüzün bir olduğu bu ülkelerin dışında başka milletlere ait insanlarca da Türkçe’nin konuşulması öğrenilmesi mutluluk vericidir. Varlığımızın korunmasında, kültürümüzün yaygınlaşmasında gerçekten bizi biz yapan değerlerimizin yaşatılmasında, paylaşılmasında dilimizin korunması, yabancılaştırılmaması gerekmektedir.

Küreselleşen dünyada kültürler arası kaynaşma, ülkeler arası iletişim sağlama, çağdaş dünya vizyonu içinde sağlıklı ilişkiler kurarak, pozitif değişiklikler sağlayacak paylaşımlarda bulunarak, daha yaşanabilir bir dünya yaratmayı arzulamak bunun için çabalamak bir zorunluluk halini almıştır.

Uluslar arası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 01-16 Haziran 2013 tarihlerinde, 140 ülkeden 2000 finalistin katılımıyla gerçekleşecek olan 11.Türkçe Olimpiyatları ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganıyla yine etkisini ve coşkusunu hissettirecektir. Ülkemizde 55 il ve 99 sahnede 19 kategoride yapılacak yarışmalarda dili, dini, rengi, kültürleri farklı katılımcılar ortak bir potada eriyen duygu ve düşünce selinde buluşacaklardır.

Ön yargılardan uzak düşününce, amaca yönelip bakış açımızı evrensel boyut ta iyi niyetle beslersek, doğru bakıp doğru görmenin faydalarını, yüceliğini hep birlikte yaşayabiliriz.

Bu etkinlik dilimize sahip çıkma, kültürel zenginliklerimizin, değerlerimizin paylaşılması, dünya milletlerince değerli kılınması, ortak payda da buluşmak adına önemsenmeli ve desteklenmelidir.

 

Ülkemizin geleceği için hayallerini birleştirerek önemli ufuklar açanlar, son bir yıldır yaşanan üzücü süreci sona erdirip, kalan küçücük alınganlıkların  da  Türkçe  Olimpiyatları ile ortadan kalkması için bunu fırsata dönüştürmeleri gelecek günler için çok önemlidir. Bu amaçla Eğitim Bir Sen camiası, bu ortak payda da buluşmayı önemsemeli ve her platformda katılım sağlayarak özdeki amaca destek vermelidir. İnsan eliyle neyi ikram ederse, elinde onun kokusu kalırmış. İyi, güzel ve doğru olan her şeye hep birlikte el verip, sahip çıkarak güçlenebiliriz. Bu etkinlikleri kimin düzenlediğinden, kimin desteklediğinden ziyade insanımıza, ülkemize, dünya insanına etkisi daha önemlidir.

Farklılıklarımız zenginliklerimizdir diyerek farklı millet insanlarının türkülerimizi söylemesi, şiirlerimizi okuması, halk oyunlarımızı sergilemesi ve tüm bunları en iyi şekilde sunmaları, hangi birimizi heyecanlandırmaz, mutlu kılıp, gururlandırmaz ki?

 

Neşe VURAL