Liseye girişte uygulanacak yeni sistemde sadece 8. sınıftan soru sorulacağını, sınav süresinin 135 dakika ve soru sayısının 90 olacağını belirten Eğitim-İş Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, “Üç yıllık eğitimin 60 soruda ölçülmesinin bilimsel olarak yanlış ve ölçme değerlendirme ilkelerine aykırı olduğunu belirtmiştik. Şimdi soru sayısı 90’a çıkarılmıştır, ancak derslere göre soru sayısının dağılımı hala sağlıklı değildir. Sınavda, haftada 2 saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden de 10 soru, haftada 4 saat olan İngilizce dersinden de 10 soru sorulacaktır. Soru sayısı, haftalık ders saati sayısına göre belirlenmelidir. Ayrıca 135 dakikalık tek oturumlu sınav süresi öğrencilere uzun gelecektir ve mutlaka sınava 10 dakikalık ara verilmelidir” dedi. 
Devlet okullarındaki çocukların 
başarısını yok saymak haksızlıktır
“Bakanın dediğine göre hiçbir çocuk tercih etmediği okula yerleşmeyecek. Ancak fen liselerinin 33 bin, sosyal bilimlerin 10 bin, Anadolu liselerinin 340 bin olmak üzere toplam kontenjan sayısı 380 bindir” diyen Ay, “ Kontenjanı az olan okullar daha çok öğrenci tarafından tercih edildiğinde oluşacak yığılma nasıl aşılacaktır? Burada okul başarı puanı devreye girmesi gerekirken, Bakan başarı puanının dikkate alınmayacağını açıklamıştır. Özel okullarda notların şişirilmesine yıllardır engel olmayan Bakanlığın, şimdi devlet okullarındaki çocuklarımızın gerçek başarılarını yok sayması büyük bir haksızlıktır” şeklinde konuştu. 
Başarılı olabilecek bir sistem en 
az 11 yıl boyunca uygulanabilir olmalı
Ay, “Yine Sayın Bakan, “Açık uçlu soru olmayacak” demiş. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz tarafından Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e ve Bakanlığa da yazılı olarak, sınav süresi, soru sayısı, kapsamı ve yöntemi hakkında önerilerimizi sunulmuştur. Hatta “ille de bir değişiklik yapılacaksa bu yıl değil, en erken iki yıl sonra yapılmalıdır” uyarılarımızdan sonra gelinen nokta yine yeni mağduriyetler yaratılacağıdır. Bakan Yılmaz’ın açıklamaları, “sınav kaldırılacak, çocuklarımız yarış atı olmaktan kurtarılacak, çocuklarımız dershanelere mahkum edilmeyecek” gibi söylemlerin temelsiz olduğunu, aksine daha çok sınav, daha çok belirsizlik, daha çok torpil ve daha çok eşitsizlikle karşı karşıya kalacağımızı göstermektedir. Başarılı olabilecek bir sistem en az 11 yıl boyunca uygulanabilir olmalıdır. Çünkü sistem gereği bu öğrenciler 11 yılın sonunda gerekli dönüt vermeye ancak başlarlar” diye açıklamalarda bulundu. Hüseyin Karataş

SABAH