Hangi tarihte olacak? Hangi bölümden kaç soru çıkacak? Süresi ne kadar olacak?

Sınavları ve sistemi konuşurken öğrencileri ıskalıyoruz sanki. Kabukla uğraşırken özden uzaklaşıyoruz. Asıl mesele öğrencilerimiz bu sınavlardan nasıl başarılı olacaklar. Sınavlar öğrencileri hayata hazırlayan basamaklardan bir tanesi sadece.

Nedir sınav başarısı?

Bir insanın hayatının, geleceğinin, 2 saatlik ya da 3 saatlik bir sınavla belirleniyor olması kadar saçma bir şey olamaz. Gençler, bu konuda size sonuna kadar katılıyorum. Tabiı̂ ki sistemi eleştirip, tartışıp kuru gürültü yapacak değilim. Değiştirebileceğimiz şeyler var, değiştiremeyeceğimiz şeyler var. O zaman ya savaşacağız ya da arenayı terk edeceğiz. Kolay olanı seçip çıkacaksanız siz bilirsiniz, arenadan çıkarsınız ama dünyadan çıkamazsınız!

Bir padişah, veziri ile birlikte ormanda gezintiye çıkarlar. Güzel bir suyun başında dururlar, vezir atı bağlar. Padişah atı serbest bırakır. Vezir telaşlı bir şekilde “Padişahım niçin serbest bıraktınız ya kaçarsa” deyince padişah kendine çok güvenen bir ses tonuyla “Dünyanın dışına çıkacak hali yok ya!” der.

Sevgili gençler, bu dünyada yaşıyorsak ve yaşamaya da devam edeceğimize göre oyunu kuralına göre oynamak zorundayız. Hani maçlarda denir ya “İyi olan kazansın!”

Aylarca hazırlık, saatlerce antrenman, yüzlerce şut, maç, orta, koşu vs... Sonra 90 dakikada iyi olan kazanır...

Çok iyi hazırlanıp, yüzlerce şut atıp, çok iyi bir frikik kullanabilmek sizin elinizde, bu yapabileceğiniz bir şeydir ama şut sizin ayağınızdan çıktıktan sonra direğe çarpıp ileri de girebilir, dışarı da çıkabilir. Bu sizin elinizde değildir. İşte sizin yapabileceğinizin en iyisini yapmanız ve elinizden gelenin en mükemmelini yapmak için uğraşmanız gerekir.

O nemli olan budur.

Sınav başarısından söz edebilmek için öncelikle sınavı tanımak ve sınavın neyi ölçtüğünü iyi bilmek gerekir.

Sınav 3 şeyi ölçer: 1- Bilgimizi
2- Hızımızı
3- Dikkatimizi

Peki, bilgiler nasıl tamamlanır? Tabiı̂ ki çok çalışarak, test çözerek, konu çalışarak ve en önemlisi bilmediklerimizi sorarak. Sorulacak kişi arkadaş olur, abi, abla, öğretmen olur fark etmez, önemli olan öğrenmektir. Geriye dönüp biraz düşündüğümüzde en çok soru soran öğrencilerin genelde iyi puan alan öğrenciler olduğu dikkatimizi çekmekte.

Hız ve dikkat terazinin iki kefesi gibidir. Bir taraf kalkınca diğer taraf aşağı iner. Dengeyi sağlamak çok önemlidir. Aksi halde mutlaka bir taraftan kazanayım derken bir taraftan kaybedersiniz. Dengeyi sağlamanın tek yolu var. O da iyi bir okuyucu olmak, yani “kitap okumak”tır.
Bu konuyu daha sonra ayrıntılı bir şekilde işleyeceğimiz

için bu yazıda bahsetmeyeceğim.

Başarılar dilerim

Mustafa TEZCAN / MİLAT