Öğrencilik yıllarımızda okuduğumuz ders ve konuların ne işimize yaradığını çoğu zaman sorgulamışızdır. Bu sorgulamada matematik dersi ve konuları ilk sıralarda yer almaktadır. Okullarımızda okutulan matematik dersi konuları günlük yaşamla yakından ilişkilidir. Öğrencilerin görmüş oldukları matematik konularının günlük yaşamda kullanımı konusundaki fikir sahibi olmaları matematik dersini sevme ve başarılı olma oranını arttıracaktır. 

Ülkemizde pek çok öğrenci matematiğin zor olduğunu ve matematiği başaramayacağını düşünmekte ve matematiğe karşı olumsuz tutum geliştirmektedir. Bu durum ilkokuldan başlamakta ve okul yılları ilerledikçe maalesef artarak devam etmektedir. Sonuçta öğrenciler bu önemli araca karşı olumsuz tutum ve kendilerine güvensizlik geliştirmektedirler. Daha da kötüsü; kendilerinin matematiği öğrenecek kadar zeki olmadıklarını, matematiğin onların uğraşacağı konular arasında bulunmadığı kanaatine varmaktadırlar. Matematikgünlük yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Öğrencilerin matematik dersine karşı olan, oluşan veya oluşturulan önyargılardan kurtulmalarını, matematiğe karşı daha olumlu yaklaşmaları ve bu dersten daha başarılı olmalarını sağlamak için matematiğin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğu mutlaka benimsetilmelidir.

Matematik sadece belirli şekillerden, formül ve denklemlerden oluşan soyut sembol ve ilişkilerden oluşmamaktadır. Günlük yaşamla ilişkilendirme yapılmadan matematiği öğretmeye çalışmak onun anlaşılmasını ve öğrenilmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ulusal ve uluslar arası düzeylerde yapılan YGS, TEOG, LYS, PISA, TIMSS vb. sınavlar incelendiğinde; öğrencilerin matematik dersi başarılarının diğer derslere göre oldukça düşük olduğu, aynı şekilde uluslararası alanda da diğer ülkelerden çok gerilerde olduğu açıkça görülmektedir.

Bizler matematiği neden öğrenmemiz gerektiğini bilmiyoruz. Maalesef bizler matematiği ezberledik. Günlük hayattaki kullanımlarını bilmekten çok uzaktayız. Örneğin; İntegrali öğrenirken işten eve geldin çekyata uzanıp, ayaklarını dinlenirken… Çekyatın oynar aksamındaki gerilmelerin; o aksamdaki dağılımı hesaplanmasa, binen kuvvetin ne tür etki yapacağı önceden hesaplanmasa; ekonomik olsun diye rastgele bir aksam kullanılsa, o çekyatta bir kere uzanabilirsiniz.  Bindiğimiz araçlar, dinlediğiniz radyo, yayın araçları, alıcılar hep integral bilgisi sayesinde hayat bulmuştur. Bir geminin yüzey formu, ağırlığı, hacmi, stabilitesi, dış etkilere olan mukavemeti ve bunun gibi bir çokkuvvetler altındaki farklı tepkileri, integral sayesinde hesaplanır. Bu hesaplamalarda integral sadece bir araçtır, amaç değildir

Matematik dersinin neden gerekli olduğu düşüncesini öğrencilere vermek gerekir. Matematik müfredatının içerdiği faaliyetlerin günlük yaşam ile yakından ilişkilendirilmesinin, öğrencilerin matematiğe karşı olumlu tavır geliştirmesine yardım edecektir.

Hayatın  içindeki matematiği görme umuduyla…

Eğitim Bir Sen İstanbl 4 Nolu Şube Tuzla Temsilcisi

[email protected] 

twetter/@metincangir

facebook/Metin Çangır

instagram/METİNCANGİR