EĞİTİMCİNİN GELİR VERGİSİ ÇİLESİ

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğünün 04.05.2016 tarih ve 4988733 sayılı yazısı ile sınav ücretlerinin vergi matrahına işlenmesini istedi.  Bu karar ise eğitim camiası açısından haksız bir uygulama olarak karşılandı.

Eğitim camiası çalışanlarının vergi matrahının düşük tutulması ile eskiden ekim ve kasım aylarında vergi dilimi kesintisi yapılırken birçok eğitim çalışanı temmuz ve ağustos ayında vergi dilimi kesintisi ile karşı karşıya kalmış oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yazılan son yazı ile de eğitim camiası çalışanları için sınav ücretlerinin de vergi matrahına eklenmesi ile birlikte vergi dilimi kesintisinin nisan ve mayıs aylarında başlayacağı gerçeği ortaya çıkmış oldu. Böylelikle hükümetin toplu sözleşmede yılın ikinci yarısı için verdiği zam eğitim çalışanlarının cebine bile girmeden kesildi.

Yıllardır vergi dilimi kesintisi ile toplu sözleşmede yılın ikinci yarısı için elde edilen zammı alamadan gelir vergisi matrahının 2016 yılı için 12 600 TL olarak belirlenmesi ile birlikte vergi dilimi kesintisi yılın ilk yarısı için verilen zammın da bir kısmının memurun cebine girmeden kesilmesine neden oldu.

Memurlar ve eğitim çalışanları için bu yıl itibari ile 12 600 TL ye kadar olan gelirler için yüzde 15,    12 600 - 30 000 TL arası olan gelirler için yüzde 20 lik gelir vergisi kesintisi yapılmaya başlandı. Oysa 2014 yılı için 11 000 TL, 2015 yılı için 12 000 TL yüzde 15 lik gelir vergisi üst sınırı 2016 yılı için 12 600 TL ye çıkarılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim çalışanları için sınav ücretleri de gelir vergisine dâhil edilmiştir. Böylelikle vergi dilimi kesintisi önceki yıllara göre eğitim çalışanları için daha erkene çekilmiş oldu.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan siyasi istikrarın yansıması olarak ekonomik istikrarda ülke refahının artışında önemli bir etken olmuştur. Yabancı ve yerli sermayenin ülkemizdeki yatırımları artmıştır. Ekonomik krizlerin yaşandığı dünya da bu krizlerin ülkemizi teğet geçmesi ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir gelişmedir. Yeni yapılan yollar, köprüler, havaalanları, yeni okullar  ve projeler gibi birçok hizmet alanı bizlerce takdir edilen gelişmelerdir. Özellikle eğitim camiası olarak yeni okulların yapılarak derslik sayısının arttırılması, okulların teknolojik açıdan donanımlarının güçlendirilmesi eğitimin geleceği açısından önemli gelişmelerdir.  

Teknik olarak yapılan bunca güzel işin yanında eğitim camiası için yeteri kadar öğretmen, memur ve yardımcı hizmetli istihdamının yapılmaması özellikle eğitim camiası çalışanlarının yükünü arttırmaktadır. Birçok noktada taşıyamayacağız yükten fazlasını yüklenerek birkaç kişinin yapabileceği iş yükünü bir kişi ile yapmaya çalışarak eğitimin kalitesini arttırmaya çalışmaktayız.

Ülkemizdeki ekonomik istikrarın tam olarak eğitim çalışanlarının cebine yansımaması çalışma düzeni ve huzuru açısından önemli bir gerçektir. Bir yandan verilen zamlarla ekonomik olarak gelir düzeyi artarken diğer yandan bu zamların gelir vergisi dilimindeki yüzdeliklerle zammın eğitim çalışanlarının cebine girmeden geri alınması ülkemizdeki istikrarın, eğitim çalışanlarının cebine istikrarsızlık olarak yansıması bizler için rahatsız edici bir gerçektir.

Vergi matrahı sorunun çözüme kavuşturulması Hükümet ve Maliye Bakanlığı yetkililerince önemli bir husustur. Bunun için vergi dilimi kesintisi ile ilgili olarak eğitim çalışanlarımızın mağduriyetinin giderilmesi ve toplu sözleşmede elde edilen yüzdelik zammın eğitim çalışanlarının cebine girmeden geri alınmasının önlenmesi için yapılması gereken en önemli husus gelir vergisi kesintisinin yüzde 15 ile sabitlenmesieğitim çalışanlarının gelir vergisine dâhil edilen ek dersleri ve sınav ücretlerinin ise gelir vergisi kapsamı dışında tutulmasıdır.

Melih DURMAZ

Eğitim Yöneticisi/Sendikacı

[email protected]