Dert yanmak ile bu iş olmaz… Birçoğumuz bugün gerek sosyal gerek kültürel gerekse siyasi ve dini birçok konudan muzdaripiz.  Ancak her ağzı açılan ancak eleştiriyor. Kardeşim eleştirerek bu iş olmaz. Ağlayarak bu iş olmaz. Sızlayarak bu iş olmaz, bir mum da sen yakabiliyor musun? Sen ne yapıyorsun?  

Kendinden başla. Eğer değişim istiyorsan kendinden başla. Bugün ümmetin düştüğü bu halde Suriye'de, Filistin'de, Irak'ta, Doğu Türkistan'da, Afganistan'da, hatta Mısır'da, Tunus'ta, Fas'ta, Cezayir'de İslam kan ağlarken, Müslümanlar kan ağlarken, sen ne yaptın?

 Sadece eleştirerek olmaz. Öğretmensen en iyi öğrencileri yetiştireceksin. mühendissen en güzel buluşları, yapıları yapacaksın. Doktorsan sağlık alanında en iyi sen olacaksın, yenilikler yapacaksın, hukukçuysan adaleti dünyada etkin kılmak için bütün gereken mücadeleyi vereceksin.  Ne iş yapıyorsan alanın neyse uzmanlığın neyse en iyisi olacaksın. O zaman eğer gerekeni yapıyorsan eğer sen bu dert ile dert tanıyorsan, eğer sen elinden geleni yapıyorsan, o zaman evet, eleştiriye hakkın olabilir.  Fakat bugün kuru kuruya ancak bağırıp çağırıp, ancak başkalarını eleştirip kendimiz bir mum yakmayıp, elektrikli lamba yakan nicelerine eleştiriyoruz. Sen bir mum yak ondan sonra elektrik lambası yakmayanı eleştir. Önce sen bir mum yak…

 Bugün bunca ailelerin sorunlar yaşaması, gençlerin elden kayıp gitmesi, boşanmaların bu seviyeye ulaşması,  toplumsal ahlakın bireysel ahlakın,  psikolojik ve sosyolojik olarak çöküşün temelinde ne var?  Önce Kendi ailenden başlayacaksın.  Kendi ailende problemler varken, ben dışarıda hizmet ediyorum derdine de düşmeyeceksin. Kendi kalen kuşatılmışken sen başka kaleler fethetmeye çalışmayacaksın.  Önce Merkez Kaleni sağlama alacaksın. Ağzımız açıldı mıydı yok Amerika Kore'ye saldıracakmış yok Çin Japonya ile sorun yaşıyormuş kardeşim senin kalbinde eğer inanç sorunun varsa,  senin eğer itikadında sorun varsa, Sen eğer zulmün karşısında sessiz kalabiliyorsan, Sen eğer kendi şahsi ibadetlerini yapmıyorsan, eğer kendi evladın çeşitli sorunlara çeşitli hastalıklara çeşitli bağımlı maddelere müptela olmuşsa, Amerika saldırsa ne olacak saldırmasa ne olacak Kore'ye kardeşim?

 Önce kendinden başlayacaksın kendi nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez. Önce kendinden başlayacaksın. Kendini ıslah edersen o zaman ailenle devam edeceksin, daha sonra komşuna, akrabana,  daha sonra köyüne,  ilçene, iline, ülkene, daha sonra ümmete, insanlığa faydalı olmaya çalışacaksın.

 Kuru kuruya eleştiri ile bu iş olmaz.  Bir Allah'ın kulu eğer senin saçının bir teli kadar İslama hizmet ediyorsa, vatana hizmet ediyorsa, insana hizmet ediyorsa, ümmete, Kur'an'a, Allah'a, hizmet ediyorsa eleştirmeyeceksin.  Sen hizmette onu geçtikten sonra onu da bu yolda gayrete teşvik edeceksin. Ancak bu şekilde olur.  Ancak bu şekilde kalkınma olur, huzur olur.  Ancak bu şekilde insanlık ayağa kalkar.  Hoşgörülü olacaksın, empati kuracaksın, doğru olacaksın, dürüst olacaksın, yalan söylemeyeceksin, ticaretini dürüst bir şekilde yapacaksın, siyasette ahlaklı bir hizmetkar olacaksın, o zaman bak neler değişiyor… Şekle kanmak yetmiyor, sadece şekli uygulamak yetmiyor, manaya inmek gerekir. İşte o zaman birçok şey değişir. Kardeşim kendinden başlayacaksın… Vesselam.

Adnan Kalkan

Psikoterapist

Aile Eğitim Danışmanı