Milli Eğitim Bakanlığı adına millilik atfedilen birkaç bakanlıktan bir tanesidir. Doğrusu da budur. Eğitim milli olmalıdır. Her ülke kendi varlığını devam ettirebilmek için yeni nesilleri kendi kültürel değerleri doğrultusunda eğitmeyi en önemli hedef olarak görürler. Ülkemizde de temel hedef budur. Ancak uygulamada görülen aksaklıklar bu durumu sorgulatır hale gelmiştir. Bu konuda ayrıntılı çalışmalar yapılarak aksayan yönlerin düzeltilmesi yararlı olur kanaatindeyim. Milli eğitimimizde millilik kavramı ile çelişen bazı olumsuzluklar şöyle sıralanabilir.

 

1.) Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası olarak alanımızda Uygur Türklerine psikolojik baskı ve huzursuzluk veren bir hataya dikkat çekmek istiyoruz. Ders kitaplarımızda kullanılan Türk Dünyası Haritalarında “Doğu Türkistan” yerine Sincan Özerk Bölgesi ya da Sincan Uygur Özerk bölgesi ifadelerinin kullanılmasını istemiyoruz. Bugün TC Dışişleri Bakanlığı’nın internet adresinde Doğu Türkistan ifadesinin rahatlıkla kullanıldığı bilinmektedir. Hal böyle iken Türk çocuklarının Doğu Türkistan’ı Sincan diye öğrenmelerine karşıyız. Yeni eğitim öğretim yılında Sincan ifadesi yerine Doğu Türkistan yazan Türk Dünyası Haritalarını görmek istiyoruz. Kaldı ki bu haritalar son zamanlarda birçok ders kitaplarında görülmez olmuştur.

 

2.) Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi, ders kitapları ve okullarda bulunan istiklal marşı panolarında milli marşımız farklı farklıdır. Kahraman ordumuza ithafı bazılarında var bazılarında yok, HUDA, HÜDA, HÜDÂ, HUDÂ şeklinde her yerde farklı farklı kelimeler görüyoruz. Bu konuda bir birlik sağlanmalıdır. İstiklal marşımız bağımsızlığımızın en önemli sembolüdür. Milli marşımızdaki bu tür hatalar asla kabul edilemez.

 

3.) Ders kitaplarımız en önemli eğitim, öğretim materyalidir. Son zamanlarda ders kitaplarında resmi dilimiz Türkçenin kurallarına aykırı olarak; gramer hataları, yazım yanlışlıkları, bilgi hatalarını görür olduk. Ders kitaplarındaki bu hatalar bir an evvel giderilmelidir. Resmi dilin yanlış öğrenilmesi veya kuralına uygun olarak öğrenilmemesi milli bir yaklaşım değildir.

 

4.) Fatih projesi tanıtım filminde Fatihin hemen arkasında yer alan iki korumasının (komutan) başlarına giydikleri ne olduğu tam olarak anlaşılmayan ve Osmanlı tarihinde hiç bir askerin giymediği üzerinde Haç işareti olan başlık Fatih dönemiyle hiç uyumlu değil. Film boyunca bu haç işareti sürekli öğrencilerin gözleri önünde ekrandadır. Osmanlılar kıyafetlerde hep Hilal’i kullanmıştı. Ama filmde hilalden eser yok. Sanki bir mesaj verircesine başında haç işareti olan askerlerin ekranda sürekli yer alması çocukların ruh sağlığı, tarihi doğru öğrenme ve tarihsel gerçekler ve milli eğitim anlayışı açısından uygun değildir.

 

5.) Bir ülkenin milli eğitimiyle milli politikası birbiriyle çatışmaz. Ülkemizin resmi olarak tanımadığı güney Kıbrıs rum yönetimden ders kitaplarında devlet olarak söz edilemez. Bu durum eğitimde millilik kavramıyla çelişmektedir.

 

6.) Misak-ı Milli sınırlarının kapsadığı topraklar ders kitaplarında belirgin olarak yer almamaktadır. Misak-ı Milli Türk tarihinde yer alıyorsa bu konuda neden yeterli bilgi verilmemektedir. Bu konuda ders kitaplarında niçin hiçbir harita yoktur. Bu konudaki eksiklikler giderilmelidir. Misak-ı Milli ile çizilen sınırı gösteren haritalar ders kitaplarında yer almalıdır.

Konuyla ilgili örnekler çoğaltılabilir. Hatalar bir an önce giderilmelidir. Eğitim sistemimizde düzenlemeler yapılırken yabancı ülkelerin eğitim sistemleri ve bu ülkelerin teorisyenlerinin uygulamalarının dikkate alınması kabul edilemez. Eğitim sistemimizdeki tüm uygulamalar bize özgü olmalıdır, bu topraklara özgü olmalıdır, milli olmalıdır. Eğitim sistemimiz kendi bünyesinden çıkardığı eğitimcilerle günümüzün ve geleceğin eğitim sistemini inşa etmelidir.

Ergül SIRKINTI

EKSEN – EĞİTİM SEN

Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası

Kayseri İl Temsilcisi