ROTASYON GELDİ ÇATTI…

     Rotasyon yöneticilere derken öğretmenlerin kapısını da çaldı nihayet. Önce basında, camia içerisinde dillendiriliyor, algılar oluşturuluyor. Ardından uygulamaya geçiriliyor. Taslağa göre ders yılının bitimini takip eden iki ay içerisinde sonuçlandırılacak. Anlaşılan yaz tatili rotasyon kapsamına alınacak. Norm kadro bulunmayan alanlarda bir yıl erteleme olacağı için, bu öğretmenlerimizin ilk kez yüzleri gülecek. Dar alanda kısa paslaşmalar da olmayacak. Rotasyon il kapsamında olacak 25 tercih yapılacak, 26. resen olacak. Yelpaze bu kadar geniş olunca yaz tatili yeni ev, çocuklara yeni okul aramakla tamamlanacak.

   Taslağın bu haliyle öğretmenlerimiz şaşkına dönecek okullar da şenlenecek. Ev taşıma derdine düşen çalışanlarımız sayesinde, ev kiraları tavan yapacak, taşıma şirketleri çok kazanacak. Ekonomi kesin canlanacak. Aynı ilçe içinde olsa, öğretmenlerimizin aile bütünlükleri, sosyal şartları fazla etkilenmeden, yeni şartlara uyum sağlama da zorlanmasalar daha iyi olmaz mıydı? Öğrenci ve veli yaklaşımları da dikkate alınsaydı, bu değişim daha sağlıklı olmaz mıydı..

   Tercihlerine atanamayan veya tercih yapmayanlar hizmet puanı üstünlüğü ile resen atanacak. 8 yılını ders yılı içinde tamamlayamayanlar bir sonraki bahara kalacaklar. Tercihleri doğrultusundaki normlar dolunca baharı göremeden bir sonra aslında kışı yaşayacaklar. Alanı sınıf öğretmeni olanlar, ara sınıfları okutuyorlarsa 4 yılını bitirince rotasyona tabi olacaklar. 4 yılı bitirmeyi isteyip istemediklerine belki bakılacak belki de bakılmayacak.

   Aslında öğretmene rotasyon, bazılarına motivasyon bazılarına depresyon sebebi olacak. Bazıları dejenerasyon, bazıları entegrasyon sebebi sayacak. Bakanlık adına regenerasyon sağlayacak.

   Öyle böyle rotasyon eğitimde son hamle olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde yeni uygulamalar alanında hız kesmiyor. Biri bitmeden öteki başlıyor. Lakin toplumun kabullenmesi geç oluyor. En önemli değişim, değişime karşı koymadan önce sorgulamak, şartları olgunlaştırarak hayata geçirmektir. Vakitli ve yerinde yapılan değişim belki de gelişimdir. Gelişim de tüm paydaşların katılımı varsa etkindir. Neşe VURAL