YKS tarihleri belli oldu
Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe ve Tarih) sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik ve Kimya) olmak üzere toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi.

İşte Yapılan AÇIKLAMA

İndirmek İçin TIKLAYINIZ

YÖK Üniversite giriş sınavı TY'de kamuoyunun tepkileri üzerine yine değişiklik yaptı.

Yükseköğretim Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili alınan kararlara ilişkin
AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili alınan kararlara ilişkin

AÇIKLAMA

 

Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, yükseköğretim sistemlerini, öğretimin amaç ve içeriğini, metodolojilerini, ölçme ve değerlendirme yöntemlerini değişime zorlamaktadır. Gelişmeler ve değişim ihtiyacı kapsamında ülkemizin, her düzeyde nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğu dikkate alınarak yükseköğretime geçişte yeni bir ölçme ve değerlendirme sistemine ihtiyacı olduğunu kamuoyuna açıklamıştık.

Öğrenilen bilginin ezber düzeyini ölçmekten daha çok dünyadaki gelişmiş yükseköğretim sistemlerinde olduğu gibi bilgiyi kullanmayı ve bilgiden yeni bilgi üretmeyi önceleyen Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin bu yıl uygulanacağını daha önce öğrencilerimiz ve kamuoyu ile paylaşmıştık. TYT’nin ilk kez uygulanacak olmasından dolayı ilgili paydaşlarımız tarafından birçok hususun daha ayrıntılı açıklanması istenmiş, bu kapsamda “Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar” değişik tarihlerde paylaşılmıştır.

Bu süreçte öğrenciler, kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından yapılan çeşitli görüşlerin ve iletilen taleplerin her biri Kurulumuzca değerlendirilmiş olup, gündeme getirilen görüş ve taleplerin öne çıkanları aşağıda özetlenmiştir:

1.      Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun Cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise Pazar sabahı yapılması,

2.      TYT’nin Türkçe ve Temel Matematik yeterliliklerinin ölçülmesine ağırlık vermesi olumlu karşılanmakla birlikte, diğer derslerin kazanımlarının ihmal edilme sonucunu doğurabileceği endişesi ile TYT oturumunda, sosyal ve fen bilimleri kazanımlarının örtük olarak değil, açık ve müstakil bir şekilde sorulması.

Yükseköğretim Kurulu’nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine “tedrici geçişi” de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT’de kısmi değişiklikler yapılmıştır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun  (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve Dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

Lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türleri, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacaktır.

TYT sınavında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacaktır. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerindeki soru adetleri, derslerin ortaöğretim programlarındaki ders saatleri yoğunluğuna göre değil, öğrencilerin temel yetkinliklerinin oluşmasına katkı sağlayan bilim alanlarına göre biri diğerinden üstün tutulmadan mümkün olduğunca eşit olarak dağıtılmıştır.

Daha önceki beyanlarımızda ifade edilen soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmemiştir. Soru sayısı dikkate alınarak sınav süresi 135 dakika olarak belirlenmiştir.

 
Birinci Oturum
Temel Yeterlilik Testi (TYT)

 

Temel Yeterlilik Testi
 

Soru

Sayısı
 

Toplam

Süre
 

Soru Başına Ortalama Süre
Türkçe
 

40
 
 

 

1,125 dk.
 

Sosyal Bilimler

·         Coğrafya: (5 soru)

·         Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: (5 soru)

·         Felsefe: (5 soru)

·         Tarih: (5 soru)
20
Temel Matematik
 

40
 

Fen Bilimleri

·         Biyoloji: (6 soru)

·         Fizik: (7 soru)

·         Kimya: (7 soru)
20
 

Toplam
 

120
 

135 dk.
 

TYT ilk kez uygulanacak olduğundan, adaylarımız tarafından daha iyi anlaşılabilmesi ve tereddütlerin oluşmaması için örnek sorular, ÖSYM tarafından en kısa sürede paylaşılacaktır.

 

Bütün adaylarımıza sınavlarında başarılar, hayatlarında mutluluklar ve güzellikler dileriz.