YKS sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş maratonu başladı. 17-18 Haziran tarihinde AYT, TYT ve YDT oturumlarına katılan öğrenciler, hayallerindeki üniversitelerde eğitim alabilmek için karşılarına gelen soruları yanıtladı. Sınavların tamamlanmasıyla adaylar, soru ve cevap karşılaştırması yaparak alacakları puanları hesaplamaya çalışıyor. YKS sınav sonuç ekranında adayların testlerdeki doğru, yanlış cevap sayıları, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları yer alacak. Sınav sonuçları sonuc.osmy.gov.tr adresinden duyurulacak. Geçtiğimiz günlerde yapılan liselere geçiş sınavı sonuçlarının erken açıklanması sonrası gözler ÖSYM’ye çevrildi. YKS sonuçlarının hangi tarihte erişime açılacağı milyonlarca lise mezunu tarafından merak ediliyor. Peki YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? AYT, TYT ve YDT sonuçları ayrı ayrı mı açıklanacak? İşte, ÖSYM tarafından sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih….

Üniversite sınavı olarak da bilinen Yükseköğretim Kurumları sınavına bu yıl 4 milyondan fazla öğrenci katılım gösterdi. Sınavda bu yıl baraj uygulaması olmayacak. Adaylar, sınavdan elde ettikleri puanları ve üniversite taban puanlarıyla kontenjanları dikkate alarak tercih yapacak. YKS sınav sonuçları, internet üzerinden erişime açılacak. Sınav sonuçları mail veya posta yoluyla adaylara bildirilmeyecek. İnternet üzerinden erişime açılan sonuçlar tebliğ hükmünde olacak. Sınava katılan yüz binlerce aday YKS sonuçlarıyla ilgili sık sık ÖSYM’nin resmi internet sayfasını kontrol ediyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınav sonuçları açıklandıktan sonra ilk olarak resmi sosyal medya hesabından paylaşım yapıyor. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sorgulayabiliyor. Peki YKS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? İşte, ÖSYM’nin sınav sonuçları için ilan ettiği takvimin detayları…


YKS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanacağı tarih daha önce paylaşılan kılavuzda yer almıştı.

AYT, TYT ve YDT sınav sonuçları 20 Temmuz Perşembe günü erişime açılacak. Sınav sonuçlarının açıklanacağı saat paylaşılmadı.

Öğretmenlere Bir Yeni Sınav Görevi ve Ücretleri Öğretmenlere Bir Yeni Sınav Görevi ve Ücretleri

Ancak genellikle ÖSYM üniversite sınav sonuçlarını yoğunluk oluşturmaması sebebiyle sabah erken saatlerde erişime açıyor.

YKS SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?
YKS sınav sonuçları sonuc.osym.gov.tr adresinden paylaşılacak. T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle adaylar sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilecek. Adaylar mobil ve masaüstünden sonuç sorgulama yapabilirler.

Sonuç ekranında adayların testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı, TYT puanı ve başarı sıralaması, AYT ile YDT puanları ve başarı sıralamaları yer alacak. Ayrıca adaylar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ekli puanlarını sonuç ekranında görüntüleyebilecek.


OBP BAŞARI PUANI NEDİR?
Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. İlgili puan türünde sınav puanı hesaplanan tüm adayların ilgili puan türünde yerleştirme puanı hesaplanacaktır.

TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanına denilmektedir. ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBPye dönüştürülür.


2023 YKS TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?
Üniversite sınav sonuçlarına göre adaylar, tercih edebilecekleri üniversitelerin taban puanlarına odaklanmış durumda. Taban puan, ilgili üniversite ve bölümün alım yaptığı en düşük puanı ifade etmektedir. ÖSYM henüz 2023 yılı YKS taban puanlarını açıklamadı. Geçtiğimiz yılın tavan ve taban puanlarıyla beraber başarı sıralamalarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ