Genellikle eleştirel bir bakış açısı ile bakıyoruz olaylara, gelişmelere. İnsanız neticede, fıtratımızda var.

Aslında bu davranış biçimimiz yapıcı ve müsbet sınırlar içerisinde kaldığı sürece faydalı da hadd-i zatında.

Eğitime bakışımız da bundan farklı değil, çoğu zaman medyanın da etkisiyle olumsuz örnekler gündemimizi belirliyor ne yazık ki. Doğal olarak zihinlerde iz bırakan da bu türden örnekler oluyor maalesef. Halbuki bardağın boş tarafını gördüğümüz kadar dolu tarafını da görmemiz, iyi / faydalı / umut verici örnekleri de takdirle karşılamamız gerekmez mi?

Geçen hafta okulumuzda gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikte tanınmış yazarımız Duran ÇETİN'i çocuklarımızla buluşturarak bir imza / söyleşi programı gerçekleştirdik. Görmeliydiniz, gözleri ışıl ışıl parlayan çocuklarımızın kitaba, yazara, okumaya olan ilgilerini. Zaten son yıllarda milletimizin kitap okumaya olan ilgisinde az da olsa bir artış gözlemleyebiliyoruz ve bu durum biz eğitimcileri gelecek adına ziyadesiyle memnun ediyor.

Bunda tabi ki yapılan örnek çalışmaların, teşvik edici projelerin, oluşturulan nezih okuma ortamlarının etkisi ve katkısı inkar edilemez. Zenginleştirilmiş Kütüphaneler (Z-Kütüphane) gibi örneğin.

Selçuklu Payitahtı, Kadim Medeniyetimizin müstesna şehri Konya'mızda görev yapan bir eğitimci / okul yöneticisi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve kısa adıyla EKİP 42 olarak ifade edilen “Eğitim’de Kaliteyi İyileştirme Projesi” bu örnek çalışmalardan sadece bir tanesi.

Bu faaliyet kapsamında okullarda kitap okumayı teşvik edici çeşitli faaliyetlerde bulunuluyor ve temel değerlerimizi benimsetici çalışmalar yapılıyor. Okumayı yaşam tarzı haline getirmiş bir neslin her anlamda başarılı olacağına inanıyorum.

Konya'da eğitim adına heyecan verici bir başka uygulama ise kısa adıyla ifade edersek, (KİDEM). Geçtiğimiz yıl kurulan “Konya İzleme ve Değerlendirme Merkezi” (KİDEM),  Milli Eğitim Bakanlığımız için rol model olmuş ve Bakanlık tarafından bazı illere Ölçme Değerlendirme Merkezi (ÖDM) kurulmuştur. 

Öğrencilerimizin akademik başarılarının arttırılması ve okul, ilçe ve il başarı haritalarının ortaya çıkarılması amacıyla oluşturulan bu merkez tarafından Konya'nın 31 ilçesinde 7, 8; 11 ve 12. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin tamamına (120.310 öğrenci) toplamda 7 adet kazanım temelli izleme ve değerlendirme sınavı yapılmıştır.

Sözün özü, Konya İl MEM, akademik başarıyı artırma adına faydalı ve takdir edilecek bir çalışma yapıyor KİDEM uygulaması ile. Takip edebildiğim ve inceleyebildiğim kadarıyla geçen yıl uygulanan değerlendirme sınavlarında;

1-Sorular müfredata uygun ve neredeyse hatasız idi,
2-31 ilçede aynı zaman diliminde uygulandı, herhangi bir aksaklık yaşanmadı,
3-Sonuçlar beklenmeden hızlı bir şekilde açıklandı,
4-Sonuç analizleri zengin, fikir verici, ayrıntılı, kıyaslamaya imkan verici düzeyde idi.

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) ise başlı başına örnek bir proje.
Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe MEM işbirliğiyle yürütülen, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce de desteklenen SEDEP kapsamında Selçuklu ilçemizdeki tüm okullarda 6 yıldır temel değerlerimizin öğrencilerimize benimsetilmesine yönelik çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından desteklenen Selçuklu Değerler Eğitimi Programı (SEDEP), etkinlikler ve tanıtım faaliyetleriyle, uluslararası düzeyde ülkemizin ve değerlerimizin tanıtımı konusunda uygulanabilir etkin bir model olarak ortaya çıkmıştır ve başarıyla yürütülmektedir.
(SEDEP), Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan, yeni eğitim programlarının içeriğine uygunluk sağlanarak ve güncellenerek program haline dönüştürülmüştür.

Bu üç değerli örnek proje de EĞİTİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ kapsamında bakanlığımız tarafından ödüllendirilmeye layık görülmüştür.

Takdir edersiniz ki, eğitim zorlu bir süreç. Emek isteyen bir süreç, sabır ve tahammül gerektiren bir süreç. Hal böyle olunca eğitimde iyi örneklere, umut verici uygulamalara çok ihtiyacımız var. İstikbalin inançlı, birikimli, donanımlı, zihni berrak, sağlam ahlak ve karakter sahibi, toplumun değerlerine duyarlı nesillerini yetiştirmek için iyi örneklere hem de çok ihtiyacımız var.

Netice-i kelam, umut verici bu örnek uygulamalarda emeği geçenlere bir teşekkür borcumuzun olduğu doğrudur.

Selam ve dua ile...