EĞİTİM ÜZERİNE -7

 

Bugün geldiğimiz aşamada insanlık büyük bir krizle karşı karşıyadır. Bir yandan yaşam standartlarını yükseltip daha iyi, daha refah ve dolayısıyla daha mutlu kitleler oluşturmayı amaç edindiğini söylerken; öte yandan ürettiği kaynağın yarıdan fazlasını silaha ayırarak büyük bir çelişki sergilemektedir.

Bu silahların yabani hayvan avlamak veya onlara karşı korunmak amaçlı olmadığını biliyoruz. Nitekim yüzyıllardır sürüp giden büyük savaşlar ve yıkımlarla durum zaten ortada.

Çalışan kim? İnsan. Üreten kim? İnsan. Öldüren, yakıp yıkan kim? İnsan. Ölen, yıkılan, acı çeken kim? İnsan…

Bu konu çok su götürür ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dünyayı mafya yönetiyor. BM, AB, NATO… Her biri bu yapılar için birer kılıf. Silah üretip bol bol satmak ve satışları istikrarlı tutmak için dünyayı, özelikle bu çağın öcüsü ilan ettikleri Müslüman coğrafyayı kan gölüne çeviriyorlar.

Sadece bu coğrafya değil, bütün dünya, bütün insanlık bu mafyalardan kurtulmak için birleşmenin yollarını aramalıdır. Eğitimler buna göre planlanmalıdır.

Büyük bir uyanış şart. İşte eğitimin olmazsa olmazlarından biri de bu. Artık eskisi gibi bilginin tek kaynağı okul değil:

Medya… (sosyal, anti sosyal, tv, oyun vb. her türlü medya…)

Medya da ekseriyetle bu mafyaların elinde. Birini veya bir topluluğu savaş alanına çevirmek istediklerinde önce onları kötü gösteriyorlar. Sonra saldırıp kimini öldürüyorlar, kimini yaralıyorlar. En son da cenaze ve defin işlemleri ile yaraları sarma işini kendileri yaparak “kahraman” oluyorlar.

Dünya onlar için bir Pazar. Bütün insanlar müşteri. Bilgiyi de ekmeği de onlar satıyorlar. Senin üretmene izin vermiyorlar.

Bu durumda eğitim ne olacak?

Onların istediği gibi olacak.

Ya da onların bütün bu istek ve zorbalıklarına rağmen biz ne kadar iyi bir eğitim kurgulamayı başarabilirsek…

Bugün eğitimin tüm dünyayı özelikle de Müslüman dünyayı ilgilendiren temel olumsuzluğu üzerinde durmak istedim.  Hepsini yazmaya kalksak ciltler yetmez. Bunu okumaya ne sizin vaktiniz var ne de benim yazmaya mecalim.

Bütün bunları hesaba katarak yapabileceğimizin en iyisini yapmalı ve erdemli, ahlaklı, şahsiyetli insanı yetiştirmenin bir yolunu bulmalıyız. Yarın bu mafyaların sattığı ve doğru eğitimin önünde engel olan büyük tehlikelerden birini daha yazacağım. İyi bir eğitim için çevre analizi çok önemlidir. Öncelikle olumlu ve olumsuz şartlarımızı iyi bilmeliyiz. Selametle… (devam edecek…)