2016 Şubat  ayında 30 bin yeni öğretmenin ataması yapıldı.Yeni öğretmen atama ve yetiştirme yönetmeliğine göre öğretmenler Mart-Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında danışman öğretmen eşliğinde yetiştirme sürecinden geçecekler.Daha sonra ise kendi okullarında görevlerine başlayacaklar. MEB'in eski sisteminde ve ilgili mevzuatında 1 yıllık aday öğretmen olarak çalışma süreci sonunda öğretmenler sınava girer ve adaylıkları kaldırılırdı. Peki yeni sistemde bu uygulama nasıl olacak? Adaylığın kaldırılması için yarım dönem staj artı 1 yıllık çalışma şartı mı aranacak? Yoksa yarım dönem staj artı yarım dönem kendi okulunda çalıştığı süre toplanarak 1 yıllık çalışma süreci sonunda mı adaylık kaldırılacak?  MEB'in mevcut açıklamalarında henüz bu sorular yanıt bulmuş değil. Bu sorunun yanıtı, içerisinde özür grubu atamalarını da içermektedir. MEB'in bu soruya vereceği yanıta göre atanan 30 bin öğretmenin 1 yıl sonra mı yoksa 1,5 yıl sonra mı özür grubundan tayin isteyeceği ortaya çıkacaktır. Ataması yapılan 30 bin öğretmen adına MEB'den konuyla ilgili detaylı bir açıklama bekliyoruz.

                Geçen yıl atanan öğretmenler ile ilgili adaylık kaldırma süreci ise devam ediyor.19 Martta merkezi sınava nisan ve mayıs aylarında ise mülakat sınavına girilecek ve sonra adaylıkların kaldırılma teklifi yapılacak.2016 yılında bu sistem de değiştirilmiş oldu.Yeni sistemde usta-çırak anlayışı getirildi.Aday öğretmenler gittikleri illerde, kendi alanlarından bir danışmanla 4 ay sınıf içi, okul içi ve okul dışı olmak üzere, haftanın 5 günü bir çalışma yapacaklar.Sınıfta danışman eşliğinde 3 gün ders öncesi hazırlık, plan, materyal hazırlama gibi süreçler yaşayacak aday öğretmenler; danışmanın anlattığı dersleri izleyecek, okul içi çalışma kapsamında ilgili müdür yardımcısıyla zümre ve veli toplantılarına katılacak ve nöbet tutan danışmanla okulun işleyişini tanıyacak. Okul dışı çalışma için haftanın bir gününü ayıracak aday öğretmenler için, şehri tanımak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.Aday öğretmenler, şehrin tarihsel, kültürel, coğrafi özelliklerini tanıyarak, müzeleri, kütüphaneleri gezerek bu mekanları eğitim amaçlı nasıl kullanabileceğini araştıracak.Ayrıca aday öğretmenler, ildeki halk eğitim, bilim, sanat ve rehberlik araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kaymakamlıkları ziyaret ederek, bunların işleyişlerini ve eğitim imkanlarından nasıl faydalanabileceklerini öğrenecek.

                Aday öğretmenlerden, yaptıkları faaliyetlerle ilgili günlük tutmaları, kişisel ve mesleki gelişim dosyaları hazırlamaları istenecek; dosyadaki faaliyetler, performans değerlendirmelerinde veri olarak kullanılacak.kinci dönem de gittikleri okulda, öğretmenler ve okul müdürü tarafından performans değerlendirmesine tabi tutulacak aday öğretmenler, Bakan Avcı’nın talimatıyla, tuttukları günlükler arasında ´en iyi aday öğretmen günlüğü´ gibi bir yarışma yapılarak derece alan öğretmenlerin günlükleri diğer öğretmenlerle paylaşılacak.Tercih sistemine girdiklerinde branşlarında hangi illerde danışman olduğunu görebilecek aday öğretmenler için, mümkün olduğunca ilk tercihlerine göre yerleştirme yapılacak. 19 Şubat tarihinde il millî eğitim müdürleriyle danışmanlık konusunda toplantı yapıldıktan sonra 22 Şubat Pazartesi günü danışmanlara verilecek eğitim programlarının 81 ilde açılışı yapılacak.

Danışman öğretmen seçiminde bakanlığın belirlediği ölçütler ise tartışmaya açıktır. “İlinizde bulunan adaylık dahil en az 10 yıl hizmet süresine sahip öğretmenler arasından ulusal veya uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış olan, sosyal ve kültürel faaliyetlere (tiyatro gösterisi, şiir dinletisi, okul gazetesi, okul dergisi, okul gezileri, spor müsabakaları vb. etkinlikler) katılım sağlayan, iletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü ve mesleğinde temayüz etmiş olan öğretmenlerin listesini istedi."İki defa ve çok kısa zamanda istenen bu listelerin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.Bakanlığımız bu konuda  daha açık daha net kiriterler belirlemeli ve mutlaka danışman öğretmenlere,okul idarelerine özlük haklarda ayrı kazanımlar vermelidir.([email protected])