Arkadan küt diye bir ses, aracımıza vurdular.

Virajı alamayan sürücü adayı az kalsın kazaya sebep oluyordu.

Dur kalk dur kalk içimiz dışımıza çıktı.

Bugünde sağ salim bitirdik çok şükür.

*****

Bunlar MTSK sürücü kursu Direksiyon Sınavında görev alan görevlilerin dile getirdiği serzenişlerden bazıları

Bu sayılanlar işin doğasında var mı?  Var

Zaten itirazda buna değil.

Bir sınav düşünün ki sabah altıdan akşam altıya kadar sürecek, yaz kış dört mevsim en zorlu hava koşullarında yapılacak, kaza riski çok yüksek olacak.

Ve sonucunda, alınacak belge ile hem o belgeyi alıp artık sürücü olan kişinin hayatını, hem de yaşadığı toplumu direkt olarak etkileyecek bir sınavdan söz ediyoruz.

MTSK direksiyon sınavının ehemmiyeti bu derece ağır olunca, bu sınavdaki görevlilerin alacakları sınav ücreti, dinlenme zamanları, diğer mali ve özlük hakları da doğal olarak daha da bir önem arz etmektedir.

*****

peki ne oldu.

1. Diğer Sınav ücretlerinde genel olarak yükselme söz konusu iken bu sınavın ücreti azaldı.

2.Ücretler bir önceki ödeme miktarına göre nerdeyse yarı yarıya düştü.

3. Ücretlerde KDV ve SHÇEK gibi daha önce olmayan kesintiler yapıldı.

Tamamen görevlilerin aleyhine yapılan bu düzenlemeler sınav görevlilerinin motivasyonunu düşürdüğü gibi bu derece önemli bir sınavın güvenlik, Trafik eğitimi, insan yaşamı gibi konularla değil de görevli ücretlerinin azlığı ile gündeme gelmesine sebep oldu.

*****

Yapılan değişiklikle döner sermayeye aktırılan sınav gelirlerinin, sahada yaz kış demeden alın teri döken görevlilere ödenmesi, MTSK Direksiyon sınavının daha sağlıklı şartlarda gerçekleşmesine olanak verecektir.

Kursiyerlerin moralleri yerinde motivasyonu tam olan görevlilerle daha iyi bir sınav geçirecekleri yadsınamaz bir gerçektir.

*****

Zorluk derecesi bu kadar ağır olan bir sınavda bütün gelirleri kursiyerler tarafından karşılanan kaynakların tamamının sınav için harcanması görevlilerin ücretleri başta olmak üzere sınavın işleyişinde kullanılması gerekli olduğu halde bunu sınav ile hiç ilgisi olmayan kesintilerle bu kaynakları küçülterek ve alan da çalışan kişilerin görüşünü sormadan ‘’Ben yaptım oldu’’ mantığı ile hayata geçirmek doğru bir yaklaşım değil kanaatimce.

*****

Eğer ‘’MTSK sınavları’’ ile ilgili düzenlemeler yapılacaksa sürücü kursları, usta öğreticiler, görevliler ve diğer paydaşlardan oluşan komisyonlar oluşturularak sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konmalı ve ortaya çıkan sonuçlara göre adımlar atılmalıdır.

*****

Yoksa  MTSK sınavında görevliye ödeyeceğim ücret bu kadar ''isteyen görev alır isteyen almaz mantığı ile hareket etmek'' bu önemli sınavın ehemmiyetini göz ardı etmekten başka bir işe yaramayacaktır.