Bir tarafta rotasyon, bir taraftan öğretmenlere yeni değerlendirme sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı ibreyi tamamen öğretmenlere çevirmiş durumda. Toplumsal sorunların tespiti ve çözümünde en önemli ayaklardan birisi eğitimdir. Eğitimde okullarda öğretmenler tarafından yapılıyor.Öğrenci ve veli ayağını düzeltebilmek için öğretmenlerin lokomotif bir görevi var.Yalnız bütün yükü öğretmenlere yıkarak ta çözüm aranması adil ve doğru değildir.Yükler paylaşılarak hafifletilir.Çözüm herkesin taşın altına elini koymasıyla bulunur.Kar tanesi çığdan kendini sorumlu tutmazsa sorunlar yumağı altından kalkılamaz hale gelir.Bundan sonrası ise aşk ağlatır, dert söyletire dönüşür.Aşk güzeldir ağlatsa da yine güzeldir.Dert ise adı güzel olmasa da öğretileri bakımından güzelliğe kapı açar.

15 Temmuzdan bu yana eğitim camiası çok zor günler geçiriyor.Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin bazı ders kitaplarının olmaması, açıkta olanlar,meslekten atılanlar ,sözleşmeli öğretmenlik, mülakat derken epeyce gerilim var.Bu kadarına yürek dayanmaz demek istemiyorum derken birde rotasyon söylentisi yeni bir tedirginlik oluşturdu.8 yıl ve daha fazla okulda çalışanlar huzursuz oldu.Bunu henüz hazmetmeden birde öğretmen performans değerlendirme sisteminin değişeceği, artık öğrenci veli,zümre,öz değerlendirme ,müdür yardımcısı değerlendirmesi, müdür değerlendirmesi gerilim daha da arttı.Yorumlara bakılırsa doktorları da hastalar değerlendirsin, ruh sağlığı hastanesini istisna tutalım,İmamları da cemaat değerlendirsin yorumları yapıldı.

Kapitalizm sinekten yağ çıkarmayı seviyor. Hayatlarımız biri bizi gözetliyora dönüştü. Özelimiz falan kalmadı. Hemen hemen her şeyimiz sorgulanır oldu. İnancımız gereği ahrette kurulacağına inandığımız mizan terazisi sanki bu tarafta kurulmuş gibi.Öğretmeni en iyi kim değerlendirecek yarışması düzenlenmişte herkese soruluyor gibi bir durum var. Star yarışmasının jürisi gibi bir jüri oluşturulmuş ve öğretmeni değerlendirsin isteniyor.Öğrenci ve veliler yeteri kadar öğretmenin tepesine çıkmamış gibi büyüklerimiz galiba tepemizden indirmek istemiyormuşçasına yeni bir kaosa kapı aralıyor.Ey sistemi düzeltemeye çalışırken sistemi bozduğunu göremeyenler evde herkes birbirini değerlendirsin oyunu oynayın da evdeki düzeniniz nasıl bozuluyor bir görün. Müdürler için 2014 yılında böyle bir uygulamayı yaptınız ne oldu? Puanlamayı duygularına göre yapan veliler ve öğretmenlere çok rastladık.Sonuç sistem değiştirildi.Yazmadı demeyin şu anda getirmeyi düşündüğünüz sisteminde en kısa zamanda suyu çıkar ve değiştirmek zorunda kalırsınız. Yok bizleri kobay deney amaçlı kullanmaksa niyetiniz diyebileceğimiz bir şey yok.

Ölçme ve değerlendirme sistemleri her zaman tartışılmıştır. Metre gibi milimetrik bir ölçüm bulmak çok zor.Okul müdürlerinin yapacağı değerlendirme ölçütleri daha somut olmak kaydıyla daha doğru sonuçlar verecektir.Aksine zümre içindeki değerlendirme al gülüm ver gülüme, öz değerlendirme benden iyisi yoka, öğrenci değerlendirmesi sınıfta otoritenin bitişine, veli değerlendirmesi eğitimci üzerinde baskının artmasına yol açmaktan başak bir işe yaramaz. Büyüklerimiz her şeyin en iyisini bilir diyenlerden olmadığım için buradan uyarmakta fayda görüyorum.Rotasyona kademeli değil, 8 yılını dolduran herkese biçiminde il içinde acilen geçilmelidir. Öğretmen performans sistemine ise geçen yıl zaten geçilmişti. Yalnızca kriterleri daha somut hale getirilerek devam edilmelidir.Birde yetkililerimiz eğitim,öğretim işlerinden gerçekten anlayan birileriyle çalışmalıdır.Aksi takdirde yıllarımız kaybolup gidecektir.Eyvah dememek için, öğretmenim eyvah diyorum.Anlayan anladı, anlamayanlara anlayanlar anlatsın olur mu? ([email protected])