~~                                                            E.Öğrt. Grv Hasan Güneş [email protected]
                Bağımsızlık, üretici çalışma (emek), sevme gücü ve düşünebilme her insanda olduğu gibi
Öğrencinin ruhsal dengesine katkıda bulunmaktadır.
              Bağımsızlaşmanın, üretici çalışmanın, sevme gücünün ve düşünebilmenin ruhsal dengesi açısından neden önemlidir?
                Elbette, öğrencinin bağımsızlaşması eğitimle sağlanabilir. Özellikle bilişsel, duyuşsal, sosyal ve devinimsel alanlarda bağımsızlaşma olabilir.
                  Özellikle, eğitim süreci karar verme becerisi, değerlendirme yorum ve ilişki kurmayı öğreterek, problem çözme becerisi sağlayarak düşünme becerisi kazandırır.
                 Yine,  eğitim öğrencinin empati kurmasına yardımcı olur. Eğitim süreci öğrencinin toplumsal sorunlara da duyarlılık kazanması sağlar. İletişim becerisi kazandırır, yaratıcı olmayı öğretir.
                  Diğer taraftan; eğitim süreci öğrenciye sosyal becerileri kazandırarak bireyin bağımsızlaşmasını sağlar. Sosyal ilişkilerinin daha da nitelikli olmasını sağlar.
                  Yine, öğrencinin bireysel sağlığı üretici olmasına bağlıdır. Bu nedenle, okullarda gerekli koşullar sağlanmalıdır. Bu koşullar içinde öğretmenin uygun sınıf yönetimi ilkeleri kullanmaları başta geliyor.
                Her öğrencinin kendini ifade etmesine fırsat verilmelidir. Yine, öğretmen öğrencinin bilgiyi bulmasına yardımcı olmalı, rehberlik etmelidir.
                Özellikle, öğrencilerin gizil güçlerini açığa çıkarmasında katkısı olan görsel sanatla ve resim gibi derslere ağırlık verilmelidir. Ancak, okullarda bu alanlara ağırlık verilmediğini biliyoruz.
               Öğrencinin sağlıklı yaşamı için sevgi duygusu önemlidir. Gerek arkadaşlarını gerekse iletişimde bulunduğu kişileri sevmesi gerekiyor. Bunun için en başata empati duygusunun geliştirilmesi için öğretmen yardımcı olmalıdır.
              Öğrencinin düşünebilme becerisine sahip olması da sağlıklı olmasında etkilidir. Bunun için öğrenciler karara katılmalıdır. Grup sürecine ağırlık veren öğretim stratejilerine ve yöntemlerine başvurulmalıdır. Yine, öğretmenler öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine fırsat vermelidir.