19 Milli Eğitim Şurası 2-6 Aralık 2014 Tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti. 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda, “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması“, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” ve “Okul Güvenliği” konularının ele alındığı komisyonlarda kabul edilen önerileri esas alındı. Genel Kurul toplantısında   komisyonlarda alınan kararlar oylandı ve sonuç bildirgesi belirlendi.

“Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri” başlığı altında önemli kararlar alındı.  Okul Öncesinde alınan en önemli karar Programın oyun temelli olması ve Değerler Eğitiminin gündeme alınmasıdır. İlkokullarda anayasa gereği din kültürü dersi 1.2. ve 3. Sınıflara da getiriliyor.30 saatlik ders saati süresinin 25 saati zorunlu 5 saati ise öğrenci ve velilerinde talebi doğrultusunda serbest etkinlik dersi olacak. Ortaokullarda haftalık ders saatleri 30 saate çekilecek ve 25 saati zorunlu 5 saati ise seçmeli olacak. Ayrıca normal öğretime geçiş sağlanacak, hafızlık eğitimi için verilen 1 yıllık süre 2 yıla çıkarılacak.5. 6. ve 7. Sınıflarda da rehberlik dersi olacak. Liselerde öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması, “Osmanlı Türkçesi” dersinin Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu ders olması yönünde karar verildi.

“Öğretmen Niteliğinin Arttırılması” başlığı altında önemli kararlar alındı.  Eğitim fakültelerinde öğrenci kontenjanları azaltılarak öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayıları dünya ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir. Eğitim fakültelerindeki öğretim elemanlarının öğretmen eğitimi konusunda yeterlikleri, yükseltilmesi konusunda tedbirler alınmalıdır. Öğretmen yetiştiren kurumların akademik ve örgütsel teşkilatlanması ve programları on iki yıllık zorunlu eğitim sistemi doğrultusunda ve ulusal ve uluslararası akreditasyon modellerine dayalı olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Alanında deneyimli ve başarılı öğretmenlerden yükseköğretim kurumlarının öğretmen yetiştiren kurumlarında özellikle uygulama gerektiren konularda yararlanılmalı ve işbirliği yapılmalıdır. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için öğretmenlerin katılacağı eğitim karşılığı mesleki ve kişisel gelişim ödeneği ayrılmalıdır. Kariyer basamaklarını, kişisel ve mesleki gelişimin bütüncül bir parçası olarak değerlendirerek ve Anayasa Mahkemesinin ilgili kararları da dikkate alınarak 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun değişik 43. maddesi yeniden düzenlemelidir. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3600 ek gösterge verilmelidir. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır.

“Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” başlığı altında önemli kararlar alındı. Her derece ve türdeki eğitim kurumu için başarı göstergeleri belirlenmeli, görev yaptığı okulun temel başarı göstergelerindeki değişim de dikkate alınmalıdır. Genel bütçeden pay ayrılarak okul/kurum bütçesi oluşturulmalı, okul/kurum yönetimince bunun etkili kullanımını sağlayacak bütün gelir ve harcamalar yasal güvence altına alınmalıdır. Öğrenci başına yıllık 120 tl okullara ödenek verilmelidir. Yöneticinin ders denetimi ve rehberlik görevini etkili bir şekilde yapabilmesi için rehberlik ve denetim modelleri ile yaklaşımları konusunda yeterlikleri artırılmalıdır.

“Okul Güvenliği” başlığı altında önemli kararlar alındı. Okul güvenliğini tehdit edici davranışlarda bulunan risk grubundaki öğrenciler açık liselere yönlendirilebilir. Öğrenci disiplin yönetmelikleri gözden geçirilmeli; başta uyuşturucu kullanımı (esrar, eroin, bonzai vb.) olmak üzere öğrencilerde gözlenen istenmeyen davranışları önlemek amacıyla yönetmelik maddelerinde caydırıcılığı arttırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Okulda fiziksel güvenliği sağlamak amacıyla, bütün okullarda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli hizmet alımı yoluyla görevlendirilmelidir. Alınan kararlar milletimize ve eğitim camiamıza hayırlı olsun.  http://ilhamifindik.com