23 Eylül 2014 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel müdürlüğünün yayımladığı yönerge ile Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi yürürlüğe konuldu. Bu yönergenin amacı: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrenci ve kursiyerlere yönelik olarak verilecek olan destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Örgün eğitim kurumlarında açılacak kurslarda bir dersten dönemlik açılan kurs süresi 36, yıllık açılan kursun süresi ise 72 ders saatinden az olamayacak. En az 10 en fazla 20 öğrenci sayısı ile oluşacak bir grupla kurs açılabilir. Örgün eğitim kurumlarında açılan kurslar, çalışma günlerinde ders saatleri dışında saat 22.00’ye kadar yapılabilecek. İhtiyaç halinde cumartesi, pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde de açılabilecek. Bir kurs saatinin süresi 40 dakika olacak.

Kurslara Türkiye genelinde 2 milyon 199 bin 34 öğrenci kayıt yaptırdı. Bu rakam ücretli kurs ve dershanelerin eğitimde fırsat eşitsizliğine neden olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. MEB’in verilerine göre 2013-2014 eğitim- öğretim yılında ortaokul öğrencilerinin yalnızca yüzde 10.36′sı, lise öğrencilerinin de yüzde 14.75′i dershanelere gidebiliyordu. 1 milyon 110 bin civarında ortaokul ve lise öğrencisi bu dershanelerden yararlanabildi. Ancak ücretsiz kurslara olan talep bu rakamı ikiye katladı. Yeni uygulama sayesinde öğrenciler dershaneye gitmek için vakit kaybından, veliler dershanelere para ödemekten kurtuldu. Türkiye genelinde toplam 16 bin 300 okulda 147 bin 635 kurs açıldı.2015 yılı içerisinde ücretsiz kurslara kayıt yaptıracak öğrencilerin sayısında daha da artış yaşanması bekleniyor. Kurslar yalnız sınavlarda soru sorulan derslerde değil, diğer derslerde de açılabilecek.

Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere görev alan öğretmenlere haftada 10 saate kadar ek ders verilebilecekler. Ayda 8 saat kurs veren öğretmene 77 TL, 16 saat kurs veren öğretmene 155 TL, 24 saat kurs veren öğretmene 233 TL, 32 saat kurs veren öğretmene 311 TL, ayda 40 saat kurs veren öğretmene 389 TL ek ders ücreti ödenecek. Cumartesi ve pazar günleri okul yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları günler için 2 saat ek ders ücreti ödenecektir. Yöneticilere fiilen ders okuttukları günler hariç yönetim görevine bağlı olarak bunun dışında ek ders ücreti ödenmeyecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda açılan takviye kurslarının 100 bine yakın öğretmen tarafından verildiğini kaydetti. Bakan Avcı, “Öğretmenlerimizin bu kurslara gösterdikleri ilgiye müteşekkiriz. Ama ücretleri yeterli bulmuyoruz. Bu nedenle Maliye Bakanlığı ile görüştük. Ders saati olarak 9 lira 45 kuruş ödeniyor. Biz onu hiç olmazsa 2 katına çıkarılmasını talep ettik. Öğretmenlerimizin fedakârlığına biz de küçük de olsa bir katkıda bulunmak için böyle bir düzenleme yapacağız” şeklinde konuştu.

İkili öğretim yapılan okullarda hafta içi mümkün olmayan kursların hafta sonunda açılması ile idarecilerin haftanın her günü okulda bulunmaları ve bunun karşılığı hafta sonu yalnız bir kişinin 2 saat ücretle kursların takibini yapması vicdanları kanatmaya devam etmektedir. Yine öğretmelerin çok az bir ücretle kurslara destek vermesi olağanüstü bir gayrettir. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı bu günlerde bu konuda maalesef net bir adımın atılmadığına şahit oluyoruz. Okullarda inanılmaz fedakârlıklarla açılan Destekleme ve Yetiştirme kurslarının akıbetinin hedeflenen gerçeğe ulaşması yetkililerin samimiyetine bağlıdır. Eğitimcilerin bu konudaki duyarlılığının görülerek gereğinin yapılması elzemdir. Aksi takdirde ikinci dönem açılacak kurslarda kadrolu öğretmen, özverili okul idarecilerini bulmak zorlaşacaktır. Milli Eğitim bakanlığının mevzuatlarının kamuoyunda karşılığını en net gördüğümüz ses olan, uygulayıcıların sesini duyurmak bizden; bu sesin gereğini yapmak yetkililerden. http://ilhamifindik.com