Milli Eğitim Bakanlığı  tarafından  yapılan son düzenleme ile kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen sistem değişikliği sonucu ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokullarına dönüştürülmeye başladı.Bu dönüşümden öğrenciler gibi öğretmenlerde nasibini aldı.Öğretmenlerde de öğrencilerle birlikte branşlarına uygun okullara aktarımlar yapıldı.Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından il içinde yer değişikliği atamaları yapıldı.Bu atamalarda reysen atanan öğretmenlere de  atama hakkı tanındı.Yine ilk kez hangi okullarda hangi branşlarda ihtiyaçların olduğu il milli eğitim müdürlükleri tarafından açıklandı.Buna bağlı olarak 2013 yılı yapılan atamalarda MEB tarihinde hem il içi hem de il dışı öğretmen atamalarında en çok yer değiştirmenin yapıldığı yıl olarak tarihe geçti.Bu atamalar bir tarafa yetkililerin yaptığı açıklamalar göre özür grubunda yapılacak atamalarda da açık tüm kurumların atamalarda  gösterileceği açıklaması bu alanda da çok sayıda atama yapılacağının işareti olarak görülüyor. Öğrenim özrünün son yıllarda özür grubu atamalardan sayılmaması da öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğine aykırı olarak göze çarpıyor. Özel üniversitelerde ticarete dönüştürülen tezsiz yüksek lisans uygulaması el atılıp mutlaka düzeltilmesi gereken bir alandır.Mesleğinde araştırmalar yapmak isteyen ve var olan tüm akademik kurallar içinde mücadele veren kişilerin öğrenim özürlerinin geçerliliğini sağlayacak bir yasal alt yapının oluşturulması aciliyet arz ediyor.

 

2013 yılı KPSS sonuçları açıklandı. Öğretmen adaylarından bazıları bu yıl ilk kez öğretmenlik alan sınavına katıldı. Sınav öncesi ÖSYM tarafından yayınlanan örnek sorulara rağmen adaylarda çok fazla heyecan vardı. Genel yetenek, genel kültür ,eğitim bilimleri  sınavları dışında birde branş bazında alan sınavının olması kamuoyunda yıllarca tartışılmış en son milli eğitim bakanlığının kararı ile bu yıl uygulanmıştı.Sonuçlar açıklandı fakat alan sınavında genel olarak çok başarılı bir tablonun olmaması hatta bazı branşlarda ortalamaların çok düşük olması yeni bir tartışmanın ateşini alevlendirdi.Acaba sorular mı zordu? Öğretmen adayları mı başarısızdı? Yoksa soruları hazırlayan ekibin sorular konusunda yanlışı mı oldu?

 

Ülkemizde geçmişte plansız programsız yapılan işlerin bir sonucu olarak ihtiyaç fazlası binlerce öğretmen adayı her yıl mezun oluyor. Son yıllarda öğretmen alımlarında ciddi bir artış olsa da mezunların hepsinin atanma ihtimali hiç olmadı. Ağustos ayında 42 bin öğretmenin ataması yapılacağı yetkililerce açıklandı. Hangi branşta ne kadar atama yapılacağı konusu ise merakla bekleniyor. Türkiye Geneli Branşlara Göre 152.865   norm kadro açığı bulanmaktadır. Ortaokullarda haftalık ders saatinin 30’dan 35’e çıkarılması bu sayının artacağını gösteriyor. MEBBİS verilerinde alınan bilgiler doğrultusunda branşlara göre norm sayısı ve mevcut öğretmen sayısı ve o branşa ait ihtiyaç sayıları gösterilmektedir. En çok açık Din kültürü öğretmenliğinde 19657 Rehber öğretmenliğinde 17 Bin 302 olarak belirlenmiş. Rehber Öğretmenliğini 16 Bin 145 ile İngilizce Öğretmenliği takip ediyor. Sınıf Öğretmenliği norm açığı ise 10 Bin 426 olarak belirlenmiş. İşte branşlar ve norm açıkları: Din kültürü öğretmenliği  19.657, Zihin engelliler Öğretmenliği  7700,Türkçe Öğretmenliği  8016,Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3471,Sınıf Öğretmenliği 10426, Rehber Öğretmen 17302, Okul Öncesi Öğretmenliği 7190, Müzik Öğretmenliği 3671,Matematik Öğretmenliği  4047, İşt. Engelliler Sınıf Öğr. 790, İngilizce  Öğretmenliği  16145,İlköğretim Matematik Öğr. 9836,Güzel Sanatlar/Resim     1790

 

2013 yılında ÖABT gelmesi ile öğretmenlik atama puanları P10 ve P121 olmak üzere iki tane oldu. Bu puanlar 1 yıl geçerlidir. Ağustos ayında yapılacak olan atamalarda bu puanlar kullanılacak. Şubat ataması ise hala muammalığını koruyor. MEB Bakanı, meb müsteşarı değişti ancak Şubat ataması ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.2014 yerel seçimler düşünüldüğünde şubatta  yeni öğretmen atamalarının yapılma olasılığını güçlendiriyor. Ayrıca tartışmalara sebep olan şubat ayı özür atamalarının da yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.Hizmet puanı uygulaması,KPSS puanı son olarak alan sınavının yapılması ve atamalarda puan üstünlüğünün esas alınması kısmi adaleti sağlasa da boş kadroların doldurulamaması ve bekleyen on binlerin olması içimizi burkmaya devam etmektedir. ([email protected])