14 Mart Milli Eğitim Bakanlığında yeni bir milat oldu. Taşrada görev yapan il müdürleri, il müdür yardımcıları ve ilçe müdürleri yasa ile görevden alındı. Şube müdürleri istisna tutuldu. İş bununla da yetmedi okullardaki yöneticilerinde 13 Haziran itibariyle dört yılını bitirenlerde görevlendirme kapsamına alındı. Önce yönetici görevlendirme yönetmeliği sonra kılavuzu daha sonra norm kadro yönetmeliği değişti. Okul müdürleri Paydaşlama tekniği baz alınarak ya yeniden görevlendirilecek ya da boş kurumlar için görevlendirme talebinde bulunacak. Başvuruları sonucu görevlendirilmeyenler öğretmenliğe dönecekler. İllere, ilçelere yeni müdürler görevlendirildi. İşin içinde görevlendirme olunca görevden alma da kolaylaştı. Bakanlık beğenmediğini istediği anda görevden alabilecek.

            Norm kadro yönetmeliğine göre yeni normlar belirlenmeye başladı. Dikkat çeken en önemli hususaynı binada yer alan kurumlardan öğrencisi en fazla olana müdürlük normu verilirken diğer kurumlardaki müdürlük normunun düşmesi oldu. Son düzenleme ile ilkokul+ortaokul birlikte dönüşememiş olan okullardaki ortaokul müdürlüğünün normu düşüyor. Kısacası sınıf kökenlilerin müdürlük normunda artış olurken branşlardaki müdürlük normu azalıyor. Yalnız müdür yardımcılığı için branş öğretmenlerinin atanma ihtimali yükseldi. Müdür başyardımcılığı kadrosu yok denecek kadar azaldı. Yönetici görevlendirme yönetmeliğindeki atanma şartları ile norm kadro uygulamalarının uygun düşmediği bir uygulama ile karşı karşıyayız. Bünyesinde ortaokul, imam hatip ortaokulu ve lise barındıran ilkokulların müdürü bu kurumları da yönetebilecek.

           Son günlerde görevlendirilen ilçe müdürleri, atanan şube müdürleri, rotasyonla yer değiştiren ilçe şube müdürleri 6 ay bile çalışmadıkları okul müdürlerinin görevlendirilmelerinde söz sahibi olacaklar. Yine yargı kararları gereği yerleri değişen okul müdürleri de önceden çalıştıkları ilçe de mi yeni ilçelerinde mi değerlendirilecek? Bakanlığın belirsizlikleri açıklayan bir genelge yayımlaması gerekmektedir. Yasa da olmayan bir mülakatın yönetici görevlendirme yönetmeliğinde yer alması da tartışmaya açılacaktır. İlk defa müdür olacaklarda Ek-2 formuna göre müdürlüğü boş kurumların üç katı mülakata çağrılacak. Mülakat sonuçlarının ve Ek-2 nin toplamı ile oluşan toplam puanla yapılacak başvurularda 10 kurum tercihi dışında boş kalacak kurumlara görevlendirilme seçeneği de yer alacak.

           Asıl can sıkan acı gerçek ise ümidini kaybedenlerin okullarda pasif direnişe geçen sessiz eylemleridir. Kanunun yayımlandığı tarihten bu güne kendine güvenenler bir tarafa yeniden görevlendirilebilmek için takla atanları, torpil arayanları, etkili yerleri etkilemeye çalışanları gülerek seyrediyoruz. Koltuk için yıllardır savunduğu düşüncelerini bir çırpıda değiştiren, yalakalığın mastırını, doktorasını yapanları kıvırmada dansözleri aratmayanları ibretle izliyoruz. Kendine hiçbir şekilde güvenemeyen bir kesim umudunu yargıdan gelecek iptal kararlarına bağlamışken özellikle okullardaki müdür yardımcılarından müdürleri yeniden görevlendirildiğinde yerini koruyamayacak olanlar işi gücü bırakmışlar ve iş görmez olmuşlar. “Çıkmadık candan umut kesilmez” demiş atalarımız. Bizi atamayanları iktidar değişince süründüreceğiz diyenleri mi ararsınız. Uzun zamandır müdürlük, müdür yardımcılığı yapan ve görevlendirilme ümidi kalmayanların öğretmenlik konusunda zorda kalacaklarını bildiklerinden “bizi düşünmüyorsanız bari milletin çocuklarını düşünün” diyenlerimi söyleyelim.

           İşin özü yöneticilerin çoğundan yükselen yeniden görevlendirme feryatları göğü kaplamış durumdadır. Eylüle, Aralığa çıkanın gözü aydın. Benim kişisel düşüncem yöneticilerin çoğu yerinde kalacaktır. Kalamayacak olanlarda lütfen aynaya bir defa daha baksınlar. Hiç bir koltuk babanızdan kalmadı. Koltuğu alınanların adalet tellalı kesilmesinin anlamını biliyoruz. Gerisini bilenler bilmeyenlere anlatsın. Ne dersiniz? ([email protected])