Emeklilik  en basit tanımıyla çalışma süresinin dolmasıdır.Emeklilik, kamuda ya da özel sektörde ücret karşılığı çalışanların görev sürelerinin dolması sonucu, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumundan maaş almaya hak kazanmasıdır.Çalışma hayatına giren neredeyse her çalışanın belli bir süre sonra hayali olan emeklilik birçok hukuki mevzuatı da içeren geniş bir konudur.

Devlet kurumlarında çalışanların bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu Emekli Sandığı, İşçilerin bağlı olduğu kurum SSK ve esnaf ve çiftçilerin bağlı olduğu kurum ise Bağ-Kur’dur. Ülkemizde emeklilik işlerini yürüten Bağ- Kur, Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu gibi kurumlar 20.05.2006 tarihinden itibaren Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmıştır. Emekli Sandığı, Bağ- Kur ve SSK emeklilik işlemleri artık SGK tarafından yürütülmektedir.Yani SGK emeklilik işlerini tek elden yürüten kurumdur.

Emeklilik bir anlamda kişinin maddi haklarının korunduğu bir süreçtir. Bu yüzden “Ne zaman emekli olurum? Nasıl emekli olurum? Emekli olunca ne kadar maaş alırım?” gibi sorular çalışanların, en çok ta çalışma döneminin sonuna yaklaşanların aklına takılan sorulardır. Bu sorulardan en önemlisi “Ne zaman emekli olurum?” sorusudur.Emeklilik zamanını belirleyen iki etken vardır.Bunlardan birisi yaş, diğeri ise çalışma süresi ve ödenen pirim miktarıdır.Erken emeklilik birçok çalışanın hayalidir.Aslında erken emeklilik diye bir şey yoktur.Fakat Türkiye’de çalışanlar emeklilik odaklı yaşadıkları için erken emeklilik söylentileri her zaman kulağa hoş gelir. Bu konuda şöyle bir açıklama yapalım; erken emeklilik erken yaşlanma dolayısıyla elde edilebilen bir haktır.Eğer bir çalışan çok yıprandığını ve sağlık sorunlarının çalışmasına engel olduğunu sebep göstererek emekli olmak istiyorsa; şu 3 şartı taşıması gerekir:

1- Çalışanın erken yaşlandığına dair sağlık raporu

2- Hizmet süresinin dolmuş olması (20–25 yıl)

3- 55 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Bunun dışında da malulen emeklilik de erken emeklilik gerektiren durumlardan bir tanesidir.Malulen emeklilik nedir? Bu sorunun cevabı için öncelikle malullük kavramını açıklayalım; malullük; kişinin belli sebepler nedeniyle çalışamayacak hale gelmesidir.Bir sigortalının çalışamayacak halde sayılması için çalışma gücünün %60’ını veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün %60’ını kaybettiğinin sağlık kurulunca tescillenmesi gerekir. Ayrıca sigortalının 10 yıldır çalışıyor olması ve 1800 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olması gerekir. Bunun dışında özellikle çalışma hayatı kesintiye uğramış (iş bırakma, iş değişikliği, askerlik, doğum izni vs. nedenlerle) kişiler ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmek için http://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresine girerek gerekli bilgileri doldurmalıdırlar.

Emeklilikle alakalı olarak son yıllarda en çok sorulan sorulardan biri de bireysel emeklilik kavramıdır. Bireysel emeklilik bir anlamda bireylerin kendi kendine emekli olma çabasıdır.Bireysel emeklilik çalışma döneminde kişinin birikimlerini özel bir kuruluş amacıyla değerlendirerek emeklilik döneminde bu birikimlerden elde ettiği tasarruflarla daha rahat bir emeklilik dönemi geçirmesi için geleceğe yapılan bir yatırımdır.SGK emeklilik sisteminin sağladığı olanakları geleceği için yeterli bulmayan her birey, bireysel emeklilik sisteminden faydalanabilir.Bireysel emeklilik bazıları için gereksiz bir ayrıntı olarak düşünülse de, sonuç olarak bireyin geleceğine yaptığı yatırımdır.Çok yönlü bir konu olan bireysel emeklilik hakkında medyada birçok reklam yer almaktadır.Bu konuda kafası karışık olanlar için; http://www.bireyselemeklilik.gov.tr/ adresinde en güvenilir ve açıklayıcı bilgileri bulmaları mümkündür.([email protected])