İlk Defa ve Yeniden Atanacak Müdürler Duyurusu ve Münhal Bulunan Eğitim Kurumlarını İlan eden illerin listesi artık tüm Kamu sitelerinin sürmanşetini süsler oldu.

Malum gündem değerlendirme süreci sonrası boşalan okullar, elenen müdürler, yeniden görevlendirilenler, görevlendirildikleri kurumlar.

Adı üstünde atama değil, görevlendirme ama yazımızın konusunu oluşturan da tam  işte bu  OKUL MÜDÜRÜ OLMAK İSTER MİSİNİZ ?

Aslında yeni sistemde eskisi gibi kadro olmadığından görevlendirilmek ile kanuna göre kazanılmış hak doğurmadığından gerçekten öğretmenliğin yanında tali görev halini almış durumda.

Bu yazıyı okuyacak olan okuyucularımın bir çoğu okullarda öğretmen ya da idareci , ya da idareci olmak isteyen öğretmen arkadaşlar. Veliler ya da eğitim ile şöyle ya da böyle ilgisi ilişkisi olan kişiler. O halde okul müdürü ne yapar az çok haberdarsınız.

Uzun yıllar okul müdürlüğü yapmış birisi olarak size okul müdürünün neler yaptığını anlatayım.

Öncelikle okul müdürü okulun lideridir. Okulda eğer yetki devri yapılmamış ise son sözü söyleyendir. Okulda alınacak tüm masrafların son kararını verecek kişidir.

Sene sonu yıl sonu işlemlerini yaparken aynı zamanda okulu yeni döneme hazırlama görevini de mecburen yürütür. Bunun için mahalli imkanları olabildiğince kullanmak durumundadır. Çünkü okulların bir çoğunun - İlk ve Orta okullar – ödeneği yoktur.

Personelin işini en iyi şekilde yapması için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Derse huzurlu girmesini sağlamalıdır. Evde eşi ile kavgalı olan, depresyonda olan, maddi sıkıntı içinde olan, çocuğu hasta olan ve daha bir çok sıkıntılı durumda olan personelini motive etmek zorundadır. Kışın kaloriferleri düşünmeli yazın okulu serinletmelidir.

Üstlerinin istediği akademik başarıyı sağlamak zorundadır, öğrencinin kafasına gerekirse bilgiyi enjekte etmelidir. Sorunlu veliyi ikna etmeli eğitim çalışanı ile problemli veliyi asla karşı karşıya getirmemelidir.

Kriz yönetimini bilmeli, üstleri çat kapı okula ziyarete geldiğinde asla hastası olmamalı okulda bulunmalı, tüm kutlanması gerekli belirli gün ve haftalarda eline mikrofonu alıp günün anlam ve önemine binaen konuşmalı komuşmalı ve konuşmalıdır.

Kaynaştırma öğrencilerini okula ve eğitime kaynaştırmalı , özel eğitme muhtaç öğrencilerin özel eğitim almaları için gerekli rehberliği sağlamalıdır.

Okulu her daim temiz ve hijyenik tutmalı, temizlik malzemesini bulmalı buluşturmalı, personel yok ise paçaları sıvayıp gerekirse okulu yıkamalı.

Her yaz olmasa da en az iki yıla bir okulu tüm birimleri ile elden geçirip boyamalı,  boya fırçasını elinden düşürmemeli, okulun tamir ve tadilartı için gerekli tüm girişimleri yapmalıdır.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde sosyal ilişkileri sıkı tutmalı, öğretmen ihtiyacı durumunda kontenjan ayırmak amacı ile tüm girişimleri yapabilmelidir.

Okula geldiğinde odasına geçip varsa hizmetlisinin getidiği sabah çayını yudumlarken bu müdürle de hiçbir iş yapmıyor diyen tüm eğitim paydaşlarına şefkatle ben buradayım diyebilmelidir.

Yukarda saydıklarımdan sonra

“Ben bu işi yaparım” diyen arkadaşlarım olduğu gibi

“Bu ne ya bu yapılır mı? “  diyeni ya da

“Bunları hep müdür mü yapıyor ?” diyenleri de duyuyur gibiyim.

Yukarda yazdıklarım bir müdürün başından geçen, geçmesi muhtemel olan hadiselerdir. Şimdi değerli dostlarım 

MÜDÜR OLMAK İSTERMİSİNİZ ?

KALIN SAĞLICAKLA.