~~MEB-2014 Faaliyet Raporu’nu öğretim kademeleri açısından incelemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz. Raporun ortaöğretimin bütün türlerini kapsayan bölümünde yer alan amaç ve hedefler şöyle ;
Amaç 3: Ortaöğretimde, cinsiyet ve bölgesel farklılıkları giderici bir biçimde okullaşma oranını AB düzeyine çıkarmak; öğrencileri esnek bir yapı içinde, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, ortak bir genel kültür verilerek üst öğrenime ve geleceğe hazırlamak.
Hedef 3.1: Ortaöğretimde plan dönemi sonuna kadar yatay ve dikey geçişlere imkân veren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme hizmetini içeren esnek bir yapıya geçmek.
Hedef 3.2: Ortaöğretimde eğitim-öğretim sürecinde ilişiği kesilen-okulu terk eden öğrencilerin diğer öğrencilere oranını 2014 yılı sonuna kadar % 5’in altına düşürmek.
Hedef 3.3: Ortaöğretimde öğrencilerimizin okul başarılarını artırmak üzere sınıf geçme oranlarını plan dönemi sonuna kadar % 96’ya çıkarmak.
Hedef 3.4: 2014 yılı sonuna kadar ortaöğretim okullaşma oranlarındaki bölgesel farklılıkları gidererek, brüt okullaşma oranını % 90’ın üzerine çıkarmak.
Hedef 3.5: Ortaöğretimde kızların eğitime erişimini daha da artırmak için kız-erkek brüt okullaşma oranları arasındaki % 8,91 olan farkı, 2014 yılı sonuna kadar % 2’nin altına düşürmek.
Hedef 3.6: Eğitimde kademeler arası geçişteki kayıpları en aza indirmek için ilköğretimden ortaöğretime geçişte % 85 olan ülke oranını, 2014 yılı sonuna kadar % 95’in üzerine çıkarmak.
Hedef 3.7: Ortaöğretim çağındaki bireylerin eğitime erişimini artırmak için pansiyon ve burs hizmetlerinden yararlananların sayısını plan dönemi sonuna kadar % 25 artırmak.

Bu amaç ve hedeflerle ilgili gerçekleşmeler ise şu şekilde;

-9. sınıfta okulu terk eden öğrenci oranı % 4 “makul”,
-Ortaöğretimde sınıf geçme oranları % 94 hedefe “ulaşıldı”,
-Genel ortaöğretimde kız erkek brüt okullaşma oranı farkı/Oran % 5,73 hedefe “ulaşıldı”,
-9. sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenci oranı % 14 hedefe “ulaşıldı”.

Bu sonuçlara bakıldığında; ortaöğretim kademeleri arasında yatay ve dikey geçişlere imkan veren bir rehberlik ve yönlendirme hizmeti konusunda ne yapıldığı anlaşılamamakta, brüt okullaşma oranı hakkında bilgi edinilememektedir. Ancak 9.sınıfta okulu terk eden öğrenci oranı, ortaöğretimde sınıf geçme oranı, kız-erkek brüt okullaşma oranı ve 9.sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenci oranında hedeflere ulaşıldığı görülmektedir.

Mesleki ve teknik ortaöğretimde amaç, hedef ve gerçekleşmeler konusundaki verilere bakmadan genel ortaöğretim kademesindeki göstergeler dikkate alındığında, amaç ve hedeflere büyük oranda ulaşıldığı görülecektir. Ortaöğretim kademesinin 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte zorunlu eğitim kapsamına alındığı göz önüne getirildiğinde, bu gerçekleşmelerin anlamlı olduğu görülecektir.

 

~~      MEB 2014-Faaliyet Raporu http://sgb.meb.gov.tr/www/mill-egitim-bakanligi-2014-idare-faaliyet-raporu-yayimlanmistir/icerik/151  Erişim Tarihi:07.03.2015