Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından, ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda 64. Hükümet'in 2016 yılında gerçekleştireceği eylem planı kamuoyuna açıklandı.[1]

3 ay,6 ay ve 1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformlar adı altında sıralanan başlılar arasında eğitime ilişkin yapılması düşünülen reformlar, 6 ay ve 1 yıllık içinde yapılacaklar arasında yer almış.

Eylem Planında, ‘Eğitim’ başlığı altında 6 ayda yapılacak reformlar şu şekilde sıralanmış;

-Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi hazırlanacak.

-Meslek yüksekokulları mezunlarının diplomalarında yer alan program adları ile meslek tanımlamalarındaki farklılıklar giderilecek.

-Üniversitede kalite ve özerkliği odağına alan yeni bir Yükseköğretim Kanunu hazırlanacak.

-Yükseköğretim Kalite Kurulu kurulacak.

-Eğitim fakülteleri yeniden yapılandırılacak.

-Eğitim fakültesi öğrenci veya mezunları için eğitim fakültesi dışındaki fakültelerde çift ana dal veya yan dal yapma imkânı sağlanacak.

Eğitim alanında 1 yıl içerisinde gerçekleştirilecek reformlar ise şöyle;

-Kamu Personeli Seçme Sınavında, uygun görülen diğer alanlardaki öğretmen adayları için de alan sınavı uygulamasına geçilecek.

-Öğretmen Akademisi kurulacak.

-Eğitimin tüm kademelerindeki müfredat, temel becerileri içerecek şekilde güncellenecek ve etkin bir rehberlik sistemi oluşturulacak.

-Milli Eğitim Kalite Çerçevesi uygulamaya konulacak ve bu bağlamda Eğitim Kalite Endeksi hazırlanacak.

-Yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil öğretimi için gerekli tedbirler alınacak.

-Okul bazlı bütçe yönetimine geçilecek.

-Mesleki ve teknik eğitim okul/kurum yönetim modeli geliştirilecek.

-Meslek yüksekokulları yeniden yapılandırılacak.

-Çıraklık eğitiminin altyapısı güçlendirilecek.

-Eğitim istihdam bağlantısı güçlendirilecek.

 

-Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezleri Hayat Boyu Öğrenme merkezlerine dönüştürülecek.

-Yükseköğretime geçiş sınavları yılda birden fazla yapılacak.

Eylem planında yer alan bütün konular birbirinden önemli başlıklar. Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ve Öğretmen Akademisi konuları yıllardır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen konulardan ikisi. Bu iki konu ile ilgili olarak önceki yıllarda çalışmalar da yapılmıştı. O birikimler ışığında bu iki konu hemen hayata geçirilebilir.

Eğitim müfredatı ve rehberlik sistemi ile ilgili vaatler de gecikilmeden yapılması gereken çalışmalardan. Bu konularda da çalışmalar mevcut.

Ancak eylem planındaki yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil öğretimi ile ilgili tedbirler alınacağı ve okul bazlı bütçe sistemine geçileceği vaatlerinin gerçekleşebileceği konusunda tereddütlerimiz olduğunu eklemeliyiz. Çünkü eğitim sistemimizin her kademesinde yabancı dili öğretemediğimiz bilinen bir gerçek ve kısa sürede düzelmesini beklemek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Aynı şekilde, okul bazlı bütçe sistemine geçmek için de öncelikle MEB’in, ilköğretim okullarına ödenek ayırması gerekir ki, yıllardır veli ile eğitim yöneticilerini karşı karşıya getiren bu sorun çözülebilsin.

64.Hükümet’in eylem planındaki eğitim vaatleri gerçekleşmeyecek vaatler değil, ancak çalışmalar yapılırken katılımcı bir anlayışla hareket edilmesi gereğinin unutulmaması gerekir.

 

 

[1] http://www.akparti.org.tr/site/haberler/64.-hukumetin-eylem-plani/81171#1