~~MEB, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda öğrencilerin bilimsel düşünen, demokratik davranışlara sahip, okuma alışkanlığı kazanmış, öğrenmeye, araştırmaya ve yeni teknolojileri kullanmaya istekli; hak, görev ve sorumluluklarının bilincinde; çağın gereklerini yerine getirebilecek şekilde yetişmelerine ve yararlanmalarına yardımcı olmak için okul kütüphaneleri ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. MEB, bu amaca ulaşılması için bakanlığa bağlı resmî, özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okul kütüphanelerinin kuruluş, işleyiş ve personelle ilgili iş ve işlemleri düzenler, yürütür.
Halen örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bulunan kütüphanelerin, bu amaçlara uygun olarak işlev gördüğünü söylemek zor olsa da, bıkmadan, usanmadan kütüphanelerin önemini gündeme getirmek; bunu yaparken de okul kütüphanelerinin de gelişen  teknolojiye ayak uydurması gerektiğini bir an bile akıldan çıkarmamak; günümüz çocuklarının ilgi alanında olan bilgisayar, tablet ve cep telefonu teknolojisini de bu alanda kullanmak gerekiyor.
Bu konudaki en önemli yenilik, içerisinde internet hizmeti olan, dijital kitap içerikleri ile (e-Kitap, z-Kitap) zenginleştirilmiş, öğrenciye dilediği zaman destek verecek kütüphanelerdir.  z-Kütüphane olarak tanımlanan, ‘zenginleştirilmiş kütüphane’ kavramı okullarımızda hayat bulmaya başladı. İçerisinde temel eserleri de barındıracak z-kütüphaneler, bilgi teknolojisi sınıfları ile kütüphanelerin bir araya getirilip, okulların giriş katına konumlandırılarak öğrencilere zaman bağımsız, akşam 20.00-21.00 saatlerine kadar hizmet sağlayacaktır.               z-Kütüphaneler, öğrencilere ödev hazırlama, çıkış alma ve dijital öğrenme içerikleri ile çalışma yapma şansı sağlayacaktır. z-Kütüphaneler için en önemli adımlardan biri de kaynak ve destekleyici z-kitap üretiminin yayın ve eğitim sektöründe gelişerek çoğalması olacaktır.
MEB tarafından, 2014 yılında Zenginleştirilmiş Kütüphane (z-Kütüphane) Projesi için transfer edilen 2.581.686 TL’lik bütçeden 27 okula z-Kütüphane kurulması için 1.697.500 TL kaynak aktarılmış, 2014 yılı Aralık ayı itibariyle 250 okulda z-Kütüphane kurulmuştur (MEB,2014).
MEB’e bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının sayısının yüz bine yaklaştığı dikkate alındığında, 250 sayısının çok çok yetersiz olduğu görülecektir ancak eğitim yatırımlarının uzun vadeli olduğu düşünüldüğünde de bir yerden başlamak ve z-kütüphaneler konusunda atılacak adımları hızlandırmak gerekmektedir.

Kaynaklar
MEB, (2014) Millî Eğitim Bakanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporu. Ankara.